Nem várok tovább, egyedül vállalok babát!

Sikeres üzletasszony, a párkapcsolatai azonban rendre félresiklanak. Zsuzsa döntött: anya lesz és nem vár tovább partnerre.

– A legutóbbi kapcsolatom két éve ért véget. Négy évig tartott, azért szakítottunk, mert én már gyereket szerettem volna, ő pedig nem. A korábbi kapcsolataim is 3-4 évig tartottak, valahogy mindig akkor mentek tönkre, amikor következett volna asz összeköltözés, esküvő, közös élet, családalapítás – kezdte a Colorénak Zsuzsa, aki ezután nagy lépésre szánta el magát. Úgy döntött, nem vár tovább arra, hogy megtalálja az igazit, egyedülálló édesanya lesz. – A környezetemben senkinek nem vallottam be, mire készülök. Biztos vagyok benne, hogy nem értenének meg, én pedig nem akarok feleslegesen magyarázkodni. Tudom, hogy egyedül is fel tudok nevelni egy gyereket, hisz mi van akkor ha egy kapcsolat tönkremegy és a szülők elválnak, vagy az apuka lelép, amikor kiderül, hogy jön a baba. Mert ilyet is hallottam már. Pontosan végiggondoltam magamban minden lehetőséget, pedig nem egyszerű egy nőnek, aki nagyon szeretne már gyereket és egyszerűen nem találja meg hozzá az ideális partnert. Anyagilag jól állok, mindent meg tudok majd adni a kicsinek.

Zsuzsa az anonim spermadonoros inszemináció mellett döntött. – Az örökbefogadás is opció lett volna, de ma Magyarországon egy egyedülálló nőnek nincs túl sok esélye kisbabát kapni. Átverni pedig senkit nem szerettem volna azzal, hogy „véletlenül” teherbe esek, így ez maradt az egyetlen lehetőségem. A környezetemben egy ködös történettel állok majd elő arról, hogy véletlenül terhes lettem, de az apuka tudni sem akar rólunk – tette hozzá Zsuzsa.

Forrás: Pixabay

Makai Gábor klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta szerint Zsuzsa története a mélyebb szintű elköteleződéssel szemben való félelemről szól. – Sok esetben a félelem miatt nem lépnek bele egy új kapcsolatba, amihez hozzájárulnak a múltbeli sérelmek is. A „csúnya vagyok, öreg vagyok, nem érek semmit a húspiacon” gondolata támad újra és újra, ezért inkább kizárják annak a lehetőségét is, hogy valakivel közelebbi kapcsolatba kerülhessenek. Ez egy önmagát leértékelő gondolatsor, aminek a végén az illető elhiszi, hogy nem is létezik normális férfi, de egyben vágyik arra, hogy kötődhessen, hogy gondoskodhasson valakiről édesanyaként. Ilyenkor a cél lebeg a szeme előtt, csak a gyerekre koncentrál és nem arra, hogy kapcsolatot alakíthasson ki valakivel és elköteleződjön. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a gyerek is nagyobb lesz idővel és a létező problémákat sem oldja meg az, hogy az illetőnek gyereke születik. Egy másik rést töm be ennek a vágynak a valóra váltásával, az eredeti probléma azonban továbbra is fennáll. Ahhoz hogy ezt feltárja, megértse és megoldódjon, mindenképpen szakemberhez kell fordulni, de ezt érdemes még akkor is megtenni, amikor már megszületett a baba.

Borítókép forrása: Pixabay

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Mesék 30 felett – Miért szeretjük felnőttként is az animációs filmeket?