Náthás a baba? Ezeket használd

A kicsiknél a legjobb, ha felvértezzük az immunrendszerüket a téli időszakra. Erre ad tippeket a természetgyógyász.

Dr. Szabó Éva természetgyógyász szerint a gyerekeknél legalább olyan fontos a rendszeresség, mint a felnőttek esetében. A rendszeres és vitamindús étkezés, a mozgás és az alvás mind mind hozzájárulnak a kicsik immunrendszerének megfelelő működéséhez.

– Rengeteg alvászavaros kisgyerek van, ezért a legfontosabb, hogy a kicsik kipihenjék magukat, hiszen ilyenkor “töltődik” a szervezetük. A kellő mennyiségű pihenés erősíti az immunrendszerüket is. Az alvás mellett a rendszeres, friss levegőn való mozgás a másik kulcsfontosságú dolog, hogy az immunrendszerük edzett és erős legyen. Hidegben, nedves időben is nyugodtan vigyük ki a kicsit, természetesen jól felöltözve – mondja Dr. Szabó Éva természetgyógyász. – Mindezek mellett a sok cukor a legnagyobb probléma a kicsiknél. Sajnos rengeteg gyerekeknek szánt termék tele van cukorral, a szülő sokszor nem is tudja, mekkora dózist visz be a gyerek egy-egy babajoghurt elfogyasztásával. A cukor emésztése hihetetlenül leterheli a szervezetet, ami a vírusok, baktériumok számára kedvező alkalom.

Forrás: Pixabay

Gyógytea és só

A kicsiknél ugyanúgy alkalmazhatjuk a gyógyteákat, mint magunknál, csak higítottabb formában. A természetgyógyász szerint a citromfű, csipkebogyó, hársfa és bodza teákat nyugodtan ihatják ilyen időszakokban, a legjobb folyadékpótlás azonban a víz. – Szoptatott babáknál az anyuka immunrendszerét érdemes erősíteni, hisz a baba az anyatejjel gyakorlatilag védve van a vírusokkal szemben – fogalmazott a szakember, aki azt is hozzátette, a gyógyteákat a gyerek fürdővizébe is tehetjük. – A kamilla például kifejezetten jó a vízbe, de tehetünk egy kis konyhasót is a kádba. Egy babakádnyi vízbe elég egy teáskanálnyi só, ez kedvez a légutaknak és segít a tisztulásukban.

Orrspray és tisztán tartás

Ha már megtörtént a baj és a kicsi náthás, használjunk tengervizes orrsprayt és rendszeren szívjuk le a baba orrát. Ez azért nagyon fontos, hogy a pangó, baktériumokkal teli váladék ne maradjon a pici orrában, mert tovább fertőzhet és felülfertőződést okozhat.

Párologtassunk

A baba szobájában használhatunk illóolajos párologtatást, de ha nincs párologtatónk, az sem probléma: egy kis vizes edénybe cseppentsünk pár csepp illóolajat és tegyük a radiátorra. – A fenyő, citrom, citromfű, levendula kifejezetten hatásos a kicsiknél ilyen időszakokban. Az illóolajokat azonban a babáknál csak a párologtatóba tegyük, ne dörzsöljük a bőrükbe, mert irritációt okozhat, egyes illóolajok pedig babáknál nem alkalmazhatók! Ilyenkor kérjük szakember tanácsát, de fiziológiás sót párologtathatunk biztonsággal – tette hozzá a természetgyógyász.

Borítókép forrása: Pixabay

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Ami nincs az nem fájhat? Dehogynem. Tudj meg többet a babák fogzásáról!