Barion Pixel Miért és meddig kancsal a csecsemő? – Coloré

Miért és meddig kancsal a csecsemő?

2022. 07. 10.

A „Meddig kancsal a csecsemő?” kérdésre bizonyára rengeteg aggódó szülő rákeresett már, hiszen sokan megijednek gyermekük keresztbe álló szemeitől. Bár egy teljesen természetes, magától elmúló jelenségről beszélünk, bizonyos kor felett ajánlott szemorvoshoz vinni a kicsit.

A kancsalság gyakori az újszülötteknél, és általában a fejletlen szemmozgás-koordináció vagy a bőrredők eredménye, amelyek miatt úgy tűnik, mintha a baba szeme keresztbe állna, miközben nem.

De vajon meddig kancsal a csecsemő?

A kancsalság kialakulása több okra is visszavezethető a csecsemőknél. Egyrészt a babák időnként extra bőrredőkkel születnek a belső szemzugban, ami miatt úgy tűnhet, keresztbe áll a szemük. Ám ahogy elkezdenek nőni, ezek a redők fokozatosan eltűnnek. Míg a másik az idegrendszer, és ezzel együtt a szemmozgás-koordináció fejletlensége, hiszen a csecsemőknek meg kell tanulniuk fókuszálni. A kancsalság normál esetben három-négy hónapos korukra magától elmúlik, ám ha ennél tovább fennáll, erősen ajánlott orvoshoz fordulni.

Meddig Kancsal A Csecsemő
Vajon meddig kancsal a csecsemő? (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Kancsalság idősebb babáknál

A kancsalság (strabismus) a szemek elferdülését jelenti, amely a szemizmok együttműködésének hiányából ered. Ha a kisbaba négy hónapos kora után még mindig úgy tűnik, hogy keresztbe állnak a szemei, akkor kancsalságra gyanakodhatunk. A betegség tünetei a következők: folyamatosan keresztbe álló szemek, befelé vagy kifelé mozgó, nem egyszerre fókuszáló szemek.

A kancsalság (és más szembetegségek) korai felismerése létfontosságú a gyermek jövőbeli látásának megőrzéséhez. A szemorvos számos vizsgálatot elvégezhet csecsemőkön és kisgyermekeken annak megállapítására, hogy szükséges-e a kezelés. A kezeletlen kancsalság féloldali vagy kétoldali látáscsökkenést okozhat. Az ilyen eseteket lusta szemnek vagy amblyopianak nevezi a szaknyelv.

Kialakulásának okai

A kancsalság esetenként öröklődő, ugyanakkor olyan gyermekeknél is kialakulhat, akiknél nem szerepel hasonló eset a családi kórtörténetben. Amennyiben a genetika nem játszik szerepet, valószínűbb, hogy az orvos egy másik jelentős látásproblémát diagnosztizál. Egyes gyermekeknél fokozottan fennáll a kancsalság kialakulásának veszélye, ideértve az agyi bénulásban szenvedőket, a Down-szindrómás babákat, a koraszülötteket, az alacsony születési súlyú csecsemőket és a távollátó gyermekeket.

Meddig Kancsal A Csecsemo Ha Mar Nagyobb
Hogy meddig kancsal a csecsemő, az nem csupán genetika kérdése – Fontos, hogy ne maradjon kezeletlenül (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Kezelése

Az orvosok sok esetben szemüveggel korrigálják a kancsalságot. Ez a kezelés általában sikeres, különösen ha időben felismerik. Néha azonban a szemüveg viselése nem elegendő, és a kisgyermeket műteni kell. A szemorvos ilyenkor megoperálja a szemizmokat, úgymond irányítja őket, ezáltal a megfelelő helyzetbe állítja a szemet.

Meddig kék a baba szeme? Egyáltalán: minden baba kék szemmel születik?

Vajon meddig kék a baba szeme? A szülők többségét foglalkoztatja ez a kérdés, így hát megnéztük, mi a jelenség tudományos magyarázata.

Cikk forrása: VeryWellHealth, Healthline, borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix