Lázmerő, de milyen?

2020. 11. 24.

Ebben az időszakban talán többet keressük az otthoni patikánkban a láz- és fájdalomcsillapító gyógyszert, a köhögés, torokfájás elleni készítményeket és a lázmérőt is.

Úgy is mondhatnánk, hogy a lázmérő alapdarab, ám annak többféle változata lehet. Vannak időszakok, amikor sokkal inkább előtérbe kerül a lázmérő. Az ősz és a hideg velejárója lehet a megfázásos, meghűléses megbetegedés. Ezen kívül a koronavírus-járvány második hullámát éljük és az oktatási intézmények az eddiginél nagyobb darabszámmal rendezkedtek be lázmérőből, hiszen napi feladattá vált a reggeli lázmérés. A digitális lázmérők gyors produkálják a mért testhőt. Reggelente nincs idő az intézményekben arra, hogy a higanyos lázmérőt egyenként a gyerekek hóna alá rakják, de vajon helyes adatokat mutat a digitális készülék?

Higanyos

Talán sokan esküsznek a higanyos lázmérőre és nagy becsben tartják az otthon is megtalálható higanyos darabot, azonban ha újonnan szeretnénk egy ilyen lázmérőhöz jutni, arra már nincs lehetőség. A higany veszélyes, ezért forgalomban már nem kapható. Veszélyes vagy sem, ha otthon van egy ilyen darabunk és igazán precíz hőmérsékletet szeretnénk mérni, akkor a higanyos változat a legjobb. Babák, kicsi gyerekek esetében a szájon át vagy a végbélben mért testhőt 3 perc alatt le lehet mérni. Ez utóbbi esetben 0,5 fokot le kell vonni a kapott értékből. Nagyobb gyerekek esetében a higanyos lázmérő már a hónaljban is elhelyezhető. Ehhez azonban legalább 10 perc nyugalom szükséges, hogy a lázmérő megmaradjon helyén.

Lazmero 1

Analóg, de higany nélküli

Létezik a higanyos lázmérésnél gyorsabb változat is. Az analóg lázmérő a hőtágulás elvén mutatja meg a testhőt és pontos adatokat közvetít. A higany helyett leginkább galliumot tartalmazó lázmérő gyorsabb, mint a higanyos. Ezzel a változattal is megmérhető a testhőmérséklet a szájban, végbélben és a hónaljban is.

 

Digitális változat

Felgyorsult világunkban nem csoda, hogy nem akarjuk a lassabban mérő higanyos lázmérőt választani, ha erre nincs idő. Az iskolákban naponta mérni kell a szabályozásoknak megfelelően a testhőt és erre természetesen a digitális lázmérők a legalkalmasabbak. A formájában a hagyományos lázmérőkkel egyező digitális darabok egészen más elven működnek és nagyon gyorsan dolgoznak. Nagyon gyorsan, vagyis körülbelül 10-20 másodperc is elegendő ahhoz, hogy mérje a hőt. Amiatt is kedvelt darab, mert bármilyen életkorú ember esetében gyorsan és könnyen lehet dolgozni azzal. A digitális kijelzőnek köszönhetően sokkal egyszerűbb a leolvasás is, így ha éjszaka kell beteg gyerkőc lázát mérni, ez a legjobb megoldás. Mindenhol lehet a testhőmérsékletet mérni a digitális lázmérővel.

Füles

Az előbbi három kategória esetében azt írtuk, hogy száj, hónalj és végbélben is méri a hőt. A fülhőmérő egy speciális megoldás, amellyel kizárólag a fülben lehet mérni. A kapott értékből 0,5 fokot le kell vonni. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy az alvó, mozdulatlan gyerkőc esetében így a legkönnyebb megmérni a hőt.