Ilyen az első találkozás újszülött és kutya között

Mit engedjünk és mit ne az első találkozás alkalmával?

Nyilván az az ideális, ha a kutya már kellőképpen szocializált, mire érkezik az új családtag, ám ha vannak még hiányosságok, akkor se essünk kétségbe. A kutyának érdemes minél korábban megtanítani azt, hogy ha kézbe veszünk valamit (akár ételt, akár tárgyat), akkor az onnantól kezdve nem az övé, hanem a miénk. Ennek a megtanítása azért is hasznos, mert segít a kutyában tisztázni a hierarchiai sorrendet.

A gyerek érkezése a napirendedet is felül fogja írni jó eséllyel, így érdemes a kutyát erre előre felkészíteni. Haladjunk kis lépésekkel, először adjunk neki más időpontban enni, majd másik időpontban sétáltassuk meg, vegyünk egy-két új bútort, párnát, pokrócot – ezek segítenek neki lassanként alkalmazkodni a változásokhoz. Vegyük át a már jól megszokott utasításokat, mint a gyere, marad, ül. Ez azért is hasznos, mert előfordulhat, hogy a kutya nem tud uralkodni magán és kíváncsiságból elkezd ugrálni, miközben a pici a kezünkben van.

Fontos, hogy a kutya is kivegye a részét a család életéből. Nyugodtan legyen ott és nézze a pelenkacserét. Azt viszont értessük meg vele, hogy mostantól a gyerek az első. Például: ha a baba délután már elaludt, akkor csak utána foglalkozzunk a kutyával. És íme egy videó, hogyan is történhet egy első találkozás:

Borítókép forrása: Pixabay

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Mesék 30 felett – Miért szeretjük felnőttként is az animációs filmeket?