Anyatej helyett embertej? Ezt gondolják a kismamák

2021. 02. 28.

Anyatej helyett az embertej kifejezést használják két brit kórházban.

Nemrég két brit kórházban is bevezették az “anya”, “apa” és “anyatej” kifejezések semleges megfelelőit. A Brightoni és a Sussexi Egyetemi Kórházak szülészeti osztályán nemrégiben új szabályok léptek életbe a transzneműek és melegek érdekeinek védelme miatt. Az említett két kórházban az anyákat “szülő szülőnek” szólítják, a nő helyett a “nő vagy személy” megszólítást kell használni, az anyatej helyett az “embertej” kifejezést használják, míg az „apa” fogalmát a „társszülő” vagy „második biológiai szülő fogalma helyettesíti. A Coloré megkérdezett néhány édesanyát, mit szólnak ehhez a furcsa újításhoz.

baby shoes 1514007 640
Forrás: Pixabay

Kati: Nekem igazából nincs ezzel problémám, bár tény, hogy furcsa lenne, ha embertejnek kellene hívnom az anyatejet. Mindemellett megértem a kezdeményezés lényegét, tényleg fontos, hogy a transzneműek, melegek ne érezzék kirekesztve magukat.

Linda: Szerintem nem a kifejezések miatt lesz toleráns egy kórház, hiszen hívhatnak akárhogy egy párt vagy anyát, a bánásmód dönti el, hogyan érzik magukat azok, akik átélik a születés csodáját. Én úgy tapasztaltam, hogy sok kórházban nagyon nyitottak az egyedi igényekre, bármit meg lehet velük beszélni, és itt most nem csak a meleg vagy transznemű szülőkre gondolok.

Eszter: Szerintem maga a kezdeményezés jó, de az anya az legen anya, akkor is, ha történetesen kettő van belőle, és ugyanezt gondolom az apa szóról is. Az anyatej helyett mást kifejezést használni butaságnak tartom, hisz anyateje csak az anyának van.

Klári: A minap láttam egy olyan szüléstörténetet, ahol két anyuka ment be szülni, ketten voltak egy pár és bár csak az egyikük szült, mindkettőt anyának fogja majd szólítani a baba. Később a másik anyuka is szeretne szülni. Ez itt történt Magyarországon, nekem nagyon tetszett, hogy a szülészeten teljesen nyitottak voltak, senki nem kérdezett semmit, nem lepődtek meg semmin. Szerintem ezeket a kifejezéseket úgysem fogják tudni kiirtani, de feleslegesnek is tartanám. Ma már nem olyan meglepő, ha egy gyereknek két anyukája vagy két apukája van.

Zsuzsa: Szerintem ez inkább vicces, mint hasznos vagy toleráns. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy komolyan az embertej kifejezést használják az anyatejre. Én biztos elnevettem volna magam, ha valaki szülő szülőnek szólít vagy közli, hogy vigyem be a lefejt embertejemet.

Borítókép forrása: Pixabay