Barion Pixel „Alvásborulás” avagy mi az az alvási regresszió? – Coloré

„Alvásborulás” avagy mi az az alvási regresszió?

2023. 10. 22.

A pihentető alvás egy kisbaba életében, azért nagyon fontos, hogy az apró szervezet megfelelően fejlődhessen. Vannak babák, akik akár egyéves korukig sem tudják végig aludni az éjszakát, mások néhány hónaposan már reggelig szundiznak. Ám az alvásborulás még az igazi álomszuszékoknak is álmatlan éjszakákat okozhat.

Az alvás, pontosabban a nem alvás miatt a legtöbb leendő szülő – főleg kismama – már előre szorong. Mi több, a várandósság alatt elég gyakran hallani azt a kéretlen jó tanácsot, hogy :

„aludd ki magad előre, mert többet úgysem alszol, ha megszületik.”

Ez természetesen nem kőbevésett dolog, egyáltalán nem igaz, hogy egy kisbaba érkezése után évekig kialvatlan a család minden tagja. Egyes babák már pár hetes korukban csak egyszer-kétszer ébrednek az éjszaka folyamán, és két-három hónapos korukban már képesek az egész éjszakát átaludni. Ezzel ellentétben mások még egyévesen is éjjelente többször ébrednek.

Úgy, ahogy minden felnőtt, minden kisbaba is más és más, ezért soha nem szabad ebben sem összehasonlítani őket. Az is kimondottan káros, hogy címkékkel látjuk el a bébiket, „jó alvó” „rossz alvó”. Nincs jól vagy rosszul alvó gyerek! Egyszerűen csak minden kisbaba másként reagál az őt érő ingerekre, és vannak csecsemők, akik hamarabb mások később tanulnak meg elaludni. Ugyanis, mint mindent, amire a méhen kívüli életben szükségük van, legyen szó akár a légzésről vagy az evésről, bizony az alvást is meg kell tanulniuk.

A baba lelki és testi fejlődése hatással van az alvása minőségére is. Gyakran előfordul, hogy egy-egy olyan időszakban, amikor nagyobb mérföldkőhöz érkezik a baba fejlődése, bizony az alvása teljesen átalakul.

alvás
A baba lelki és testi fejlődése hatással van az alvás minőségére is. / kép forrása: Getty Images

Mi befolyásolja az alvást?

Az úgynevezett alvási regresszió, hétköznapi néven, „alvásborulás” a legtöbb esetben minimum kettő, maximum négy hétig tart. Ilyenkor a nyugodtan és egész éjszakát átalvó bébi egyik napról a másikra képtelen lesz elaludni, vagy ha el is alszik gyakran, akár óránként is felébred.

Ennek okozója lehet a fogzás, a fájó fogíny és a már kibújt fogacska is megnehezíti, hogy a kisbaba megnyugodjon és mély álomba szenderüljön. A növekedési ugrás, ami hirtelen sokkal éhesebbé teheti a bébit a legtöbb esetben gyakori ébredéseket okoz. Az ISZISZ babák, vagyis azok a bébik, akik igény szerint vannak szoptatva, a növekedési ugrás idején bizony megesik, hogy félóránként, óránként riasztják az édesanyjukat, ez már a három és hat hetes növekedési ugrásnál is észlelhető.

A mozgásfejlődés, ami a hatodik hónaptól válik igazán intenzívvé szintén okozhat éjszakai gondokat, ugyanis a baba gyakran átfordul a hátáról a hasára – és vissza – alvás közben is, de ilyenkor megeshet, hogy maga alá gyűri a kezét ezért sírni kezd, így meg kell menteni az apró végtagokat.

A nyaralás vagy egy hirtelen jött betegség is megterhelő lehet számukra és felborítja a napi és éjszakai rutint.

alvás
Az esti altatás ideje teljesen kiszámíthatatlanná válik. / kép forrása : Getty Images

Nyolc hónapos kor környékén – ez lehet előbb és utóbb is – azonban a baba szeparációjával kézen fogja, szintén gyakran felborul az esti rutin és a megszokott alvási menetrend. Erre az időszakra az a leginkább jellemző, hogy a bébi már napközben sem annyit és nem akkor akar aludni, mint előtte, másfél, két órás délelőtti és délutáni alvások helyett csak húsz-harminc perceket alszik.

Az esti altatás ideje teljesen kiszámíthatatlanná válik, egyes babák ilyenkor maguktól hagyják el a cicit, mások csak még inkább cicizni akarnak és nem nyugtatja meg őket semmi más. Mind ezek mellett jellemzően csak az anyukájuk karjában szeretnek lenni, az édesapánál és a babakocsiban sem jó nekik. Ennek két fő oka a már említett mozgásfejlődás és a szeparációs szorongás, amikor a bébi szinte matricaként tapad az anyukájára. A szeparációs időszakban a baba személyisége is hatalmas fejlődésen megy keresztül, ezért fokozottan megviseli őket ez a néhány hét/hónap.

Megoldás vagy gyógyír erre sajnos nincs, maximum a tudat, hogy bizony egyszer ez is el fog múlni. Fontos viszont felkészülni erre az időszakra, mert nem csak a bébit de a szülőket és a család közeli tagjait is próbatétel elé állíthatja. Azokat a panaszokat amiket tudunk igyekezzünk enyhíteni, pl.: gélekkel kezelni a fogzás okozta fájdalmakat. Továbbá mindenképpen ki kell alakítani a babának egy olyan új napirendet, amiben ki tudja magát pihenni a nap folyamán is.

Fontos, hogy egy ilyen feszített időszakban fogadjuk el a család segítségét, és merjünk akár segítséget is kérni.

Nyitókép forrása: Getty Images