Barion Pixel A gyermekágyi időszak: nehéz, de fontos – Coloré

A gyermekágyi időszak: nehéz, de fontos

2021. 12. 06.

A babavárás csodája után alig várják a szülők, hogy végre karjaik között tarthassák csemetéjüket. A szülést követő első hat hetes gyermekágyi időszak a gyógyulás ideje, amelyet szükséges betartani.

Egy magzat kihordása csodás és egyben nagyon nagy változásokkal járó folyamat, hiszen a várandósság hormonális és fizikai átalakulást eredményez. A női test folyamatosan igazodik a baba méretéhez és készül a szülésre. Egy baba világra hozása hatalmas megterhelés az anya szervezetére nézve, így érthető, hogy a szülés után kimerült nő számára szükség van pihenésre. A csecsemő körüli tevékenység jelentős része azonban a nőre hárul, hiszen a kicsi táplálása leginkább tőle függ, a pihenés tehát csak módjával valósulhat meg. A szülés után ráadásul újabb hormonális és biokémiai folyamatok indulnak be, amelyek azt szolgálják, hogy az édesanya minél hamarabb visszanyerje az erejét, ezenkívül ezek a folyamatok szabályozzák az anyatej termelődését is.

Baba születése
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A kórházi körülmények között szülő anya néhány napig élvezi az egészségügyi intézmény vendégszeretetét, amely során megbizonyosodnak arról, hogy nem áll-e fent fertőzés, a sebek gyógyulnak-e. Emellett természetesen a csecsemő egészségét is figyelik. Csak akkor hagyhatják el a kórházat, ha mindketten jól vannak.

Az első hat hét fontossága

A szülést követő első hat hetet nevezik gyermekágyi időszaknak. Ezekben a hetekben az édesanyának ténylegesen az a feladata, hogy gondoskodjon babájáról, valamint minél többet pihenjen – ehhez pedig türelem szükséges. Ezért egy frissen szült nőnek sem szabad elvárnia magától, hogy néhány nap múlva már „régi pompájában” tündököljön. A külvilág sem támaszt ilyen elvárásokat, és meg kell adni a testnek azt, amit egy ilyen trauma után érdemel. Egy régi mondás szerint „minden lábon töltött gyermekágyas nap mínusz egy év a nő életéből.”

A gyermekágy ideje alatti pihenés nem lustaság, nem hiszti. Annak komoly betartásával azt segíti elő az édesanya, hogy gyermekével való kötődés napról napra erősebbé váljon, kialakuljon a napirend és a szoptatás rutinja. A kismama testének regenerálódása pedig nemcsak azt jelenti, hogy közvetlen a szülést pihenje ki a szervezete. A gyermekágy ugyanis a hosszú távú jóllétet és egészséget biztosító időszak. Ha az édesanya hanyagul kezeli ezt a hat hetet, sem a testét nem tiszteli, és még az egészségi állapotát is kockáztatja.

Ennek a néhány hétnek hatalmas jelentősége van. Fontos azzal is tisztában lenni, hogy az újszülött babák lényegében még védtelenek. Immunrendszerük szinte nincs is. A fertőzések elkerülése érdekében fokozott higiéniát kell betartani és erre kell megkérni minden látogatót. A gyermekágyi időszakban jellemzően csak a legközvetlenebb családtagok közelítik meg a babát és a mamát a fertőzésveszély elkerülése érdekében. Alapvető íratlan szabály, hogy az első hat hétben nem is illik meglátogatni az újszülöttet, bármennyire is kíváncsiak rá barátok, távolabbi családtagok. A hat hét letelte után is ügyelni kell a higiéniára. Szó sincs arról, hogy burokban kell nevelni a gyermeket, de ez a néhány hét nagyon fontos a baba és a mama szempontjából is.

gyermekágyi időszak
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Segítséggel és anélkül

Szerencsés az a gyermeket szült nő, aki mögött segítő társ és más családtagok állnak. A gyermekágyi felépülés akkor valósulhat meg igazán, ha van, aki segít az anyának a baba körüli gondozásban.

Ennek ellenére sok frissen szült nő egyedül kénytelen megbirkózni minden nehézséggel. Ha nincs meg a háttértámogatás, a gyógyulás folyamata is lassabb. Ez hiányos hormonszintet okoz és az amúgy is nehéz első hetekben további tünetek jelentkezhetnek: lehangoltság, étkezési zavar, félelem, szorongás, depresszió. A folytonos rettegés helyett szükséges beismerni azt, ha valaki nem bírja egyedül és segítséget kér.

A hatodik hét után

A gyermekágyi időszak lezárásaként sor kerül a hat hetes kontrollvizsgálatra. Az orvos megvizsgálja a kismamát, hogy a méh visszahúzódása megtörtént-e, milyen állapotú a seb és van-e bármilyen panasz. Ha mindent rendben talál, akkor mondhatni, hogy szép fokozatosan visszatérhet a várandósság előtti élet, de a test visszaalakulásához ennél több időre lehet szükség. Bizonyos elváltozások a baba megszületése után sem tűnnek el. A túlsúlyból lehet lefaragni, de a kialakult striák örökre nyomot hagynak. Idővel halványulnak, de mindig mutatni fogják, hogy micsoda nagy terhelésnek volt kitéve a női test.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix