A kókusz az egyik legsokoldalúbban felhasználható finomság, hiszen kevés édesség van, amihez ne passzolna. Most öt egyszerű kókuszos receptet hoztunk, amiket képtelenség elrontani, így kezdők is bátran nekiállhatnak!
Nehéz volt kiválasztani csupán öt egyszerű kókuszos receptet, hiszen a kókusszal készülő finomságok jellemzően nem igényelnek különösebb tapasztalatot a konyhában. Sokat közülük sütni sem kell, ám ha mégis, akkor sincs túlmisztifikálva a recept, mert az étel legfőbb ízét a kókusz adja. Bár sok esetben csak arra szolgál, hogy meghempergessük benne a kész finomságot, nélküle vajmi keveset érne az adott édesség!
Íme az egyszerű kókuszos receptek
Kókuszgolyó
A kókuszgolyó igazi klasszikus, még sütni sem kell, és pillanatok alatt elkészülhetünk vele!
Hozzávalók:
- 50 dkg darált keksz
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 20 dkg porcukor
- egy csipet só
- 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 1,5-2 dl tej
- 1 kávéskanál rumaroma
- 15-20 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
A darált kekszben elkeverem a kakaóport, a porcukrot és az egy csipet sót. Belekockázom a vajat majd összegyúrom vele. Ekkor még meglehetősen kemény lesz, így fokozatosan elkezdem beleadagolni a tejet addig, míg se nem túl nedves, se nem túl száraz. Ha jónak ítélem, nedves kézzel gombócokat formázok a masszából, és egyenként meghempergetem őket a kókuszreszelékben. Pár órára hűtőbe teszem, majd lehet is fogyasztani!
Raffaello-golyó
Nem egyszerű utánozni a jól ismert édességet, mégis van mód rá, hogy megidézzük!
Hozzávalók:
- 3 evőkanál darált keksz
- 3 dl tej
- 4 evőkanál porcukor
- egy csipet só
- 1 kávéskanál vanília
- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 15 dkg kókuszreszelék + a forgatáshoz
- egy marék egész mandula
Elkészítés:
A tejben csomómentesre keverem a darált kekszet, és mehet is hozzá a porcukor! Ízesítem a csipet sóval és a vaníliával, majd beledolgozom a vajat és végül a kókuszreszeléket is. Ha készen vagyok, a masszát letakarom, és pár órára hűtőbe teszem. Ha kellően lehűlt, nedves kézzel golyókat formázok belőle, a közepükbe nyomok egy-egy mandulaszemet, és végül kókuszreszelékbe forgatom a kész golyókat.
Kókuszkocka
A kókuszkocka igazi retró finomság, hiszen már nagyanyáink is előszeretettel készítették. Bár a világ egyik legegyszerűbb süteménye, elkészítése némiképp időigényes, de mindenképpen megéri!
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- egy csomag sütőpor
- 8 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 20 dkg porcukor
- 2 tojás
- 1 evőkanál méz
- 2 dl tej
A csokiöntethez:
- egy kocka vaj
- 25 dkg cukor
- 3 evőkanál holland kakaópor
- 1 dl tej
- 25-30 dkg kókuszreszelék (a forgatáshoz)
Elkészítés:
A lisztben elkeverem a sütőport. A vajat habosra keverem a porcukorral, beleütöm a tojásokat, ízesítem a mézzel, majd a tejet is elkeverem benne. Hozzászitálom a sütőporos lisztet, majd összedolgozom. Ha összeállt a tészta, sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetem, és 180 fokos sütőben nagyjából 20-25 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy megsült-e a tészta, majd kiveszem és hűlni hagyom.
Míg hűl, elkészítem a csokiöntetet: ehhez a vajat egy lábasba kockázom és alágyújtok. Ha elolvadt, hozzáöntöm a cukrot, a kakaóport és a tejet, majd összeforralom. Félreteszem, és míg hűl, tetszőleges méretűre kockázom a tésztát. Ha langyos a csokiöntet, villával egyenként belemártom a tésztakockákat, végül pedig a kókuszreszelékbe forgatom őket.
Kókuszos-mangós pohárkrém
Ez a pohárkrém nem a klasszikus édességek közé tartozik, ám nemcsak emiatt lóg ki, hanem azért is, mert inkább a diétás finomságok sorát gyarapítja.
Hozzávalók:
- 3 dl kókusztej (vagy normál tehéntej)
- 2 evőkanál kókuszreszelék
- 2 evőkanál chia mag
- 1 mangó
- 1 evőkanál narancslé
- ízlés szerint egy-két teáskanál porcukor, méz vagy édesítő
Elkészítés:
A tejet felrakom a tűzre, és amíg melegszik, megpucolom és felkockázom a mangót. A tej eddigre már kellemesen meleg, úgyhogy hozzáöntöm a kókuszreszeléket és a chia magot is. Ezek után mehet bele a porcukor, majd összekeverem, forralom és félreteszem.
A mangót lábasba öntöm és az egy evőkanál narancslével elkezdem főzni. Ha kissé összeesett botmixerrel vagy krumplinyomóval pürésítem. Amikor a chia magok szépen megduzzadtak, a poharak aljába szedek a mangóból, majd szépen elosztom rajtuk a pudingot.
Kókuszos szaloncukor
Közeledik a karácsony, így az egyszerű kókuszos receptek közül nem maradhat ki a szaloncukor sem! Elkészítése valóban könnyű, de kell hozzá türelem, úgyhogy csak úgy vágjunk bele, hogy van pár óránk, amit rá tudunk szánni!
Hozzávalók:
- 1 dl víz
- 2 csomag vaníliás cukor
- 100 gramm porcukor
- 200 gramm kókuszreszelék (minél finomabbra van reszelve, annál jobb)
- 100 gramm fehér csokoládé
- 250 gramm étcsokoládé
Elkészítés:
Egy nagyobb lábasban felteszek vizet melegedni. Egy másik, kisebb lábasban az egy deci vizet is felteszem melegedni, hozzáöntöm a porcukrot és a vaníliás cukrot, alaposan elkeverem, és miután elolvadt, még lassú tűzön forralom egy-két percig. Ha megvan, elzárom a lángot, és a másik lábasra nézek, ami jó esetben már forr, és gőzölög. A lábasra teszek egy másik lábast, vagy egy fémtálat, beleöntöm a fehércsokit, és olvadásig kevergetem.
A cukros szirupba fokozatosan adagolom a kókuszreszeléket, és elkeverem benne. Ha az összes kókuszreszeléket belekevertem, hozzáöntöm az olvasztott fehércsokit, jól elkeverem, letakarom, és egy órára hűtőbe teszem.
Egy óra elteltével kiveszem a kókuszos tölteléket a hűtőből, és szaloncukor-formákat gyúrok belőle. Sütőpapírral betakart tálcára teszem őket, és újabb egy órára hűtőbe teszem.
Egy óra elteltével hasonlóan a fehércsokihoz: vízgőz felett felolvasztom az étcsokoládét, és bevonom vele a hűtőből kivett tölteléket. A csokit érdemes végig gőz fölött tartani, hogy megtartsa a folyékony állagot.
Ha az összes szaloncukor megkapta a ,,csokiruhát”, újabb egy órára a hűtőbe teszem, és ezután lehet csomagolni!
Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix