Egy munkanap után, amikor az ember csak bedőlne az ágyba, nehéz találni egy könnyű vacsorát, ami hamar elkészül, és még finom is. Ez a parmezános tésztasaláta pont ilyen!
Parmezánnal minden jó, ez tény, ám tudni kell bánni vele, mert ha túllövünk a célon, ételünk könnyedén válik ehetetlenné, így a parmezános tésztasaláta esetében is figyelni kell a mennyiségeket!
Az olaszországi Emilia-Romagna régióból származó sajtféle az egyik legrégebbi sajtféle, amit számontartanak Európában. Már a 14. századból vannak róla feljegyzések, melyek szerint a maihoz hasonló módon és formában készítették. A két-három évig érlelt sajt bármeddig eltartható, ugyanis megromlani nem tud, csak érni. Ezt leginkább annak köszönheti, hogy rendkívül száraz sajt, és zsírtartalma is igencsak magas.
Hozzávalók:
- 20 dkg copfocska tészta
- só
- 2 evőkanál olívaolaj
- egy kisebb fej brokkoli
- 1 piros húsú paprika
- 1 pohár natúr joghurt
- só
- frissen őrölt bors
- 2-3 gerezd fokhagyma
- egy csokor petrezselyem
- 4 kiskanál reszelt parmezán
Így készül a parmezános tésztasaláta:
Elsőként egy lábas sós vizet felteszek melegedni, majd ha forr, beleöntöm a tésztát, és elkezdem főni.
Míg készül, a brokkolit megmosom, kisebb rózsákra szedem, és bő, sós vízben roppanósra főzöm. Leszűröm, lecsepegtetem, és félreteszem. A paprikát kicsumázom, majd vékony csíkokra vágom.
Ha a tészta megfőtt, leszűröm, majd egy kevés olívaolajjal elkeverem a brokkoli és a paprika társaságában. A joghurtot elkeverem a sóval, a borssal és a zúzott fokhagymával, majd az aprított petrezselymet is hozzákeverem. Alaposan összeforgatom a tésztasalátával, megszórom reszelt parmezánnal, majd fogyasztom is!
A Mesterszakács a tálaláshoz is ad ötletet, mégpedig azt, hogy a tányért béleljük ki salátalevelekkel, hiszen így nemcsak szebb lesz az összkép, még változatosabb ízvilágot is kapunk.
Nyitókép forrása: Mesterszakacs.hu