Bizonyosan sokan találkoztak már az okra nevével, vagy a piacon ezzel különös zöldséggel, ami hasonlít a csípős paprikára, de mégis más. Utánajártunk, hogy mi ez a különleges zöldség, és hogy mire is lehet használni!
Az okra ugyan megjelent a magyar boltokban, még korántsem tett szert igazi népszerűségre. Eredete nem teljesen ismert, mivel akár Nyugat-Afrikából és Délkelet-Ázsiából is származhat.
Ugyan Magyarországon nem elterjedt, tőlünk nem is olyan messzire, Bulgáriában és Törökországban kedvelt zöldségféle, de Amerika déli részén, Indiában, Brazíliában és Srí Lankán is előszeretettel fogyasztják.
Az okra felhasználása
Ez a zöldség ugyan 90%-a víz, rendkívül tápláló, és rengeteg értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így C-, B6-, és K-vitamint, de folsav– és magnéziumtartalma is magas. Kalóriában és szénhidrátban szegény zöldség, de tartalmaz fehérjét, ami meglehetősen ritka a zöldségek körében. Egy egereken végzett kísérlet kimutatta, hogy azoknál az egyedeknél, amiket több okrával etettek alacsonyabb volt a vér koleszterinszintje, mint más ételeket fogyasztó társaiknál. Ugyanez a kísérlet azt is kimutatta, hogy az egerek vércukorszintje is csökkent, így kiváló azoknak, akik inzulinrezisztenciával küzdenek.
Maga a zöldség felvágva meglehetősen nyálkás, de savas ételekkel együtt fűzve szinte teljesen eltűnik róla. Kiváló ha paradicsommal együtt főzzük, de akkor is, ha olyan ételhez használjuk, amit citrommal ízesítünk.
A zöldségnek nemcsak a termése, hanem a levele is használható, hiszen megtisztítva kiváló saláta-alapanyag, míg magjait megpörkölve és őrölve kávépótló készíthető belőle, ám mivel koffeint nem tartalmaz, akinek az ébredés a cél, ne kísérletezzen.
A zöldség két színben kapható, pirosban és zöldben, ám csak a színe miatt nem érdemes pirosat választanunk, ugyanis főzés közben ez is bezöldül.
Dél-Amerikában kedvelt étel az okraragu, míg Ázsia déli területein csirkével együtt főzve fogyasztják. Mint sok mást, ezt is szokták rántani, grillezni és sütni is, de még savanyúság is készíthető belőle! Ehhez mutatunk egy kiváló receptet! A savanyított okra akár reggelihez is finom kísérő, de húsokhoz és hamburgerbe is kellemes adalék.
Hozzávalók:
- 20 dkg okra
- 1 kis gerezd fokhagyma
- fél teáskanál kapormag
- 1 chilipaprika (ha csípősen szeretnénk)
- 2 dl almaecet
- 2 dl víz
- 1,5 teáskanál só
Így készül:
Elsőként megmosom a zöldségeket, a végüket levágom. Fontos, hogy ha bármilyen gyanús folt van rajta, távolítsuk el, különben az egész üveget elronthatjuk vele! A fokhagymát meghámozom és kisebb szeletekre vágom. A hozzávalókat egy sterilizált üveg aljába szórom, mehet rá az okra (ezeket fektetett üvegbe a legkönnyebb belepakolni). Annyi okrát tegyünk az üvegbe, hogy jó szorosak legyenek, így a felöntésnél nem fognak tudni lebegni.
Az ecetet, a vizet és a sót felforralom, majd lassanként öntve, hogy hozzászokjon az üveg a forrósághoz, ráöntöm a zöldségekre.
Szorosan rátekerem az üvegekre a tetejüket, és hagyom, hogy szobahőmérsékleten lehűljenek. Ideális esetben az üveg tetején vákuum képződik, és ,,bepattan”, ám ha ez nem történik meg, akkor sincs baj, csak ebben az estben a hűtőbe tegyük, ne a polcra.
A kész üvegeket fogyasztás előtt négy hétig hagyjuk, hogy kellően összeérjenek benne az ízek!
Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix