A tepertős pogácsa az egyik legkülönlegesebb a pogácsák közül, ennek ellenére nem bonyolultabb elkészíteni, mint hagyományos társait.
A pogácsa sokak számára olyan, mint Gombóc Artúrnak a csokoládé. Szeretjük a sajtos pogácsát, a kapros pogácsát, a krumplis pogácsát, a túrós pogácsát, a tejfölös pogácsát, a hagymás pogácsát, a káposztás pogácsát, és természetesen a tepertős pogácsát is!
Hozzávalók:
- 2 dl tej
- 1 kiskanál kristálycukor
- 3 dkg élesztő
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg vaj vagy sütőmargarin
- 1 dl tejföl
- 0,5 dl fehérbor
- fél kiskanál őrölt fekete bors
- 1 kiskanál só
- 40 dkg darált tepertő
A nyújtáshoz és a kenéshez:
- liszt
- tojás
Így készül a tepertős pogácsa:
Elsőként meglangyosítom a tejet, majd elkeverem benne a cukrot. Belemorzsolom az élesztőt, és langyos helyen nagyjából negyedóra alatt felfuttatom. Ha ezzel megvagyok, a lisztet egy tálba szórom, majd az olvasztott (de nem meleg!) vajjal, a tejföllel, a fehérborral, a borssal, a sóval és a felfutott élesztővel együtt lágy tésztává dagasztom. A Keveremkavarom remek ötletét használva a tepertőből kisült zsírt használtam vaj helyett. Ha már nem ragad annyira a kezemre, egy nyújtódeszkát megszórok egy kevés liszttel, és téglalap alakúvá nyújtom a tésztát, és megkenem a darált tepertővel. Felcsavarom, mint a bejglit, konyharuhával letakarom, és fél órára hűtőbe teszem.
Ez idő elteltével a tésztát lisztezett munkalapon kisujjnyi vastagságú téglalappá nyújtom. Bal- és jobboldalról is a közepéig hajtom a tésztát, majd a tészták találkozásánál újra félbehajtom. Letakarom, ismét hűtőbe teszem, majd kiveszem, 90 fokkal elfordítom, és újra kinyújtom. Megismétlem az előző hajtogatást és a pihentetést, majd még egyszer ugyanígy teszek.
A tésztát 37×27 centi nagyságúra nyújtom úgy, hogy nagyjából két centi vastag legyen. A tetejét lekenem a felvert tojással, és keresztben cakkos mintákat vágok a tésztába. Egy négycentis pogácsaszaggatót lisztbe mártogatok, és kiszaggatom a tésztát. Tepsire pakolom őket, még húsz percig kelni hagyom, és 190 fokos sütőbe téve 20-22 perc alatt megsütöm. (Légkeveréses sütőben elég a 175 fok is).
Melegében fogyasztható, de ha ügyelünk rá, hogy ne száradjon ki, napokig tartható.
Kipróbálnád a krumplis pogácsát is?
A krumplipüré igazi aduász, nemcsak ha húsételt fogyasztunk, hanem akkor is, ha marad belőle! Kiváló alapanyaga a szilvás gombócnak, a nudlinak és a pogácsának is. Az ebből készült összeállításunkat itt olvashatod.
Nyitókép forrása: Keveremkavarom