A lecsó olyan fogás, ami a legtöbb családban elkészül nyáron akár többször is. Ha unod a hagyományos változatot, dobd fel egy kis cukkinivel!
A lecsó az az étel, amit mindenki el tud készíteni, és mindenki a saját verziójára esküszik: van, aki kolbásszal szereti, de van olyan, aki csak virslivel hajlandó elfogyasztani. Van, aki tojással készíti, és még olyan is akad, aki lehúzza még a paprika héját is, hogy ne pöndörödjön a kész ételben. Rengeteg változata van tehát, és mivel nagyot hibázni nem lehet, garantáljuk, hogy cukkinivel is ízleni fog!
Hozzávalók:
- 50 dkg vöröshagyma
- 15-20 dkg sovány császárszalonna
- 4 evőkanál olaj
- 1,2 kg húsos töltenivaló paprika
- 50 dkg paradicsom
- 30 dkg füstölt kolbász
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2-3 közepes cukkini (nagyjából 80 dkg)
- 2 evőkanál őrölt pirospaprika
- só
Így készül a cukkinival felturbózott lecsó:
A hagymát megpucolom, végeit levágom, vékonyan felkarikázom és gyűrűire szedem. A császárszalonnát közepes kockákra vágom, és az olaj és a hagyma társaságában egy nagyobb lábasban elkezdem hevíteni. A Keveremkavarom azt javasolja, hogy a nyárra való tekintettel bátran készítsük ez a fogást is bográcsban! Ha a szalonna zsírja kisült, a hagyma pedig összeesett, mehet hozzá a kockákra vágott paprika.
Kevergetés mellett 8-10 percig párolom, majd a meghámozott és felkockázott paradicsom is a lábasban landolhat! Ízlés szerint sózom, hogy levet eresszen, és kiegészítem az eddigieket a kolbásszal. Zúzott fokhagymával ízesítem, és tíz percig főzöm. Ezután mehet hozzá a karikákra vágott cukkini és a pirospaprika. Ízlés szerint erős paprikát is lehet adni hozzá! Kis lángon nagyjából tíz percig főzöm, ennyi idő alatt meg is puhulnak a zöldségek.
Szívesen kipróbálnál másfajta cukkinis ételeket is?
Ebben a gyűjtésünkben egy másik lecsós receptet is találhattok, de a főszerepben a cukkini áll: ragut és főzeléket is készítettünk belőle! Készítsétek el őket, nem bánjátok meg!