Itt a tavasz és vele együtt a finom, zsenge karalábé időszaka. Ebből a legjobb karalábélevest készíteni, különösen, ha galuska is jár hozzá!
Hozzávalók:
- 4 evőkanál olaj
- 1 kisebb vöröshagyma
- 2 nagyobb karalábé
- 2 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 kisebb zeller
- só
- őrölt bors
- őrölt pirospaprika
- 1 csokor finomra vágott petrezselyemzöld
A galuskához:
- 1 tojás
- 2-3 evőkanál gríz (amennyit a tojás felvesz)
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
Így készül a karalábéleves galuskával:
Elsőként a hagymát megtisztítom, apróra vágom, és az olajon üvegesre párolom. Lehúzom a tűzről, meghintem a pirospaprikával és összekeverem. Ráöntök fél liter vizet, majd sóval és borssal ízesítem. Beleteszem a megtisztított és feldarabolt zöldségeket, és addig párolom őket, míg félig puhák nem lesznek. Öntök még hozzá nagyjából 1,2 liter vizet, és amíg fő, elkészítem a galuskát.
Egy kevés grízt összekeverek a szódabikarbónával, majd hozzáadok egy tojást. E pontnál a Keveremkavarom rendkívül jó tippet ad: keverjünk bele öt levél apróra vágott medvehagymát, mert rendkívül különleges, finom ízt ad a galuskának.
A grízt érdemes evőkanalanként adagolni, hogy nehogy túl sűrű legyen, de a túl folyós sem jó, úgyhogy találjuk meg a középutat, amikor pont szaggatható.
Amikor a zöldségek megfőttek, egy kiskanállal beleszaggatom a galuskát, és nagyjából öt perc alatt készre főzöm. Elzárom a lángot, és a gőzben még hagyom állni a galuskákat nagyjából tíz percig.
Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel szórom meg.