A spenótot nem mindenki szereti – mi tagadás, a recept írója sem – de sok ételben rendkívül finom, és ezek egyike ez a töltött tojás is. Amellett, hogy nem néz ki rosszul, kellemes tavaszt varázsol az asztalra és a szánkba is, úgyhogy aki megpróbálná szeretni ezt a zöldséget, ezzel kezdje!
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 125 gramm spenót
- 1 evőkanál majonéz
- fél kávéskanál mustár
- só
- bors
- szerecsendió
Elkészítés:
A tojásokat keményre főzöm, és amíg forrásban vannak, elkészítem a tölteléket. Ehhez a spenótleveleket megmosom, és enyhén sós vízben pár perc alatt puhára főzöm őket. Érdemes nagy lábassal készülni, mert terjedelmüknél fogva kell a hely, ám a főzés végére igencsak összeesnek.
Ha készen vagyok, leszűröm a megpuhult leveleket, átöblítem hideg vízzel, és teljesen kinyomkodom belőlük a vizet. Érdemes egy papírtörlővel is gondoskodni róla, hogy a lehető legtöbb nedvesség távozzon a levelekből. Ezután fogom és apróra vágom őket.
Az eközben megfőtt tojásokat megpucolom, és hosszában félbevágom. A sárgájukat villával a spenóthoz keverem, majd jól összedolgozom a majonézzel és a mustárral is. Elkeverem benne az ízlés szerint hozzáadott sót, borsot és szerecsendiót is.
A spenótos tölteléket zacskóba vagy habzsákba teszem, nem túl nagy lyukat hagyva a végén, majd a tojásfehérjékbe töltöm a krémet. Érdemes elsőként a ,,karimáig” tölteni, majd a tojás tetején szép mintásan vezetem végig a spenótos krémet.
Ha készen vagyok, letakarom a tojásokat és legalább egy órára hűtőbe teszem, majd tálalható is!
Tipp:
Ha a tojások főzővízébe bőségesen teszünk szót, egyszerűbb lesz megpucolni őket.
Nyitókép forrása: Karsa Tímea