Nemcsak gyönyörű, finom is, ilyenkor télen pedig különösen hasznos a citromtortában lévő citrom, ami csak úgy hemzseg a C-vitamintól.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- vaj (a tepsi kikenéséhez)
- egy citrom leve
A krémhez:
- 3 darab citrom
- 50 dkg porcukor
- 25 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 10 dkg darált háztartási keksz
A díszítéshez:
- habtejszín
- citrom
Elkészítés:
Elsőként a piskótát készítem el. Ehhez a sütőt 180 fokra melegítem, közben gyorsan nekilátok a tésztának: a tojások fehérjét és sárgáját szétválasztom. A fehérjét kemény habbá verem, a sárgájához pedig hozzákeverem a cukrot és a vaníliás cukrot. Ezután mehet bele a liszt és a sütőpor, és legvégül a tojáshab, amit óvatos, körkörös mozdulatokkal keverek az eddigiekhez.
Ha megvagyok, egy 26 centis kapcsos, kör alakú tortaformát kikenek vajjal és liszttel. Ezután mehet bele a tészta, így tolom a sütőbe 15 percre. Ez idő elteltével villát szúrok bele, és ha nem ragad rá a tészta, készen van. A rácsot félig kihúzva hagyom teljesen kihűlni a piskótát.
A krémhez a citromok levét kifacsarom, egynek pedig lereszelem a héját. Alaposan összekeverem a levet és a reszelt héjat a porcukorral egészen addig, míg a porcukor fel nem oldódik. A vajat habosra keverem, és apránként hozzáadom a citromos cukrot. A Keveremkavarom felhívja a figyelmet annak fontosságára, hogy ténylegesen apránként adagoljuk, nehogy kicsapódjon a vaj!
Ha kihűlt a piskóta, három egyenlő részre vágom és egy citrom kifacsart levével locsolom meg a lapokat.
Az egyik lapra kenek a krémből, ráteszem a másodikat, újabb adag krém, majd a harmadik lap, aminek a tetejét és az oldalát is lekenem a krémmel.
30 percre hűtőbe teszem, majd az oldalát beszórom a darált keksszel. Ismét hűtőbe teszem, végül a habbá vert tejszínnel és a felvágott citrommal díszítem.
Tipp:
Ha nincs otthon darált keksz, bátran hagyjuk ki ezt a lépést, és csupán a krémmel díszítsük a tortánk oldalát!