Barion Pixel Faleveles leveles – Coloré

Faleveles leveles

2021. 10. 24.

Egy csodás almás-fahéjas süteményt hoztunk vasárnap reggelre, ami nemcsak elképesztő illatokat varázsol a konyhába, hanem igazi, őszi hangulattal is megajándékoz.

Hozzávalók:

  • 2 alma
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál cukor + egy kevés
  • 500 gramm leveles tészta
  • 1 tojás

Elkészítés:

Az almákat megmosom, meghámozom, kicsumázom és kisebb kockákra vágom. Rászórom a fahéjat és a cukrot, majd alaposan összekeverem. Egy tányérral letakarom, hogy a gyümölcs ne barnuljon meg, és félreteszem, hogy várjon a sorára.

Ezután egy tetszőleges falevelet megtisztítok, ráteszem egy papírra és körberajzolom, majd a vonal mentén vágok magamnak egy papír-levélformát. (Egyszerűbb megoldás, ha az interneten keresünk egy képet, kinyomtatjuk és azt vágjuk ki).

A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen nagyjából 3-4 milliméter vastagra nyújtom, ráteszem a levél-formát, és annak mentén késsel kivágom. Ha minden jól megy, összesen nyolc levélnek kell lennie a végére, ebből négyre – a kés hegyét éppen hogy rányomva – mintákat rajzolok.

A nem mintás levelekre az almás-fahéjas keverékből kanalazok, úgy, hogy a szélétől nagyjából egy centire kezdődjön a töltelék. Nem érdemes nagyon megtömni, mert akkor a levél felső része kiszakad. A tésztán megmaradt egy centit lekenem tojással, és óvatosan rányomkodom a ,,mintázott” tésztalevelet.

Ezt minddel megcsinálom, óvatosan sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket, lekenem tojással, megszórom egy kevés kristálycukorral, és 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt aranybarnára sütöm őket.

Tipp:

Ha fokozni akarjuk az élményt, az almás tölteléket keverjük előre elkészített vaníliás pudingba és így süssük meg! (Ebben az esetben a töltelék mennyisége miatt a tésztának is többnek kell lennie).

Nyitókép forrása: Karsa Tímea