Sokunk emlékezetében hagyott mély nyomot a menza. Kinek így, kinek úgy, de minden egykori menzásban megmozdul valami, ha a régi ízek, emlékek jönnek szóba. Ugyan számtalan nehezen emészthető ételt kaptunk, volt pár, amit csak és kizárólag a menzán tudtak jól csinálni. Ezek egyike a paradicsomleves. Időutazás 20 perc alatt.
Hozzávalók:
- 1 liter paradicsomlé (közel 100%-os)
- fél liter víz
- pár szár petrezselyem
- 1 fej közepes fej hagyma
- 4 evőkanál olaj
- 1 lapos evőkanál liszt
- 1-2 teáskanál só
- 8 evőkanál cukor
- 2 babérlevél
Elkészítés:
Először a rántást készítem el: négy evőkanál olajat hevítek, hozzáadom a lisztet, és csomómentesre keverem. Folyamatos kevergetés mellett hozzáöntöm a paradicsomlevet, majd a vizet. A hagymát megpucolom és egészben a leveshez teszem, valamint sóval, babérlevéllel, cukorral és a petrezselyemmel ízesítem.
Forrásig főzöm és (szigorúan!) betűtésztával tálalom.
Tipp:
A só és a cukor mennyisége csak útmutató: mindenki magának állítsa be, úgy az igazi! A paradicsomlé fajtájától is függ, hogy mennyire kell sózni, a cukor pedig ízlésünkön és emlékeinken alapszik.
Nyitókép forrása: Karsa Tímea