Barion Pixel A párkapcsolat 6 legnagyobb csapdája – Coloré

A párkapcsolat 6 legnagyobb csapdája

2021. 09. 20.

Gyakran ismételjük párkapcsolatainkban ugyanazokat a hibákat. Könnyebb elkerülni őket, ha tudjuk, mire kell odafigyelni, és mit tehetünk a megelőzésükért. Ehhez adunk néhány tippet a cikkben.

Vita

Minden kapcsolatban vannak viták, ami egyáltalán nem probléma. Érdemes viszont néhány szabályt előre meghatározni: például, hogy rászánjátok az időt a gondok megbeszélésére, nincs káromkodás, vagy hogy ragaszkodtok a tárgyhoz. Mindig próbáld tisztázni magadban előre, mi a valódi probléma. Egy vita mögött, ami arról szól, hogy kinek kell bepakolni a mosogatógépbe, gyakran mélyebb probléma áll, amit egyelőre nem tudtok kifejezni.

Kommunikáció

Igen, a nagy mumus, itt csúszik el sok minden. Többféle módon lehet kommunikálni – akár e-mailben (is) például, akár gesztusokkal –, és mindegyik lehet jó, ha mind a kettőtöknek megfelel. Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket: „Hogyan reagál, ha valami igazán fontos dologról akarok beszélni?” „Én mikor figyeltem rá úgy igazán?” A válaszok nagyon tanulságosak lehetnek.

Couple
Odafigyel a párod arra, amit mondasz? / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Másképpen változtok

Idővel mindenki változik, ami teljesen természetes. Akkor lehet a probléma, ha az egyik félnél feltűnően sok minden alakul másképp, vagy nagyon eltérő az irány. A változás persze izgalmas is lehet. Az a kérdés, tetszik-e neked ez az „új” partner, vagy a régit gyászolod? Van- e még elég közös vonásotok, ami összetartja a kapcsolatot? Érdemes-e még ragaszkodni hozzá, vagy már túlságosan „izzadtságszagú”?

Hűtlenség

Újra lehet építeni egy kapcsolatot a megcsalás után is, ha őszinték vagytok egymáshoz, és mind a kettőtökben megvan erre a szándék. Képesnek kell azonban lenni a következmények kezelésére is. Biztosan eltelik például egy idő, mire nem azt kérdezed magadtól, ha későn jön haza: „Most vajon a másik nővel van?” A viszony kialakulásának általában megvan az oka, érdemes felderíteni, mi vezetett el odáig. Ezek a beszélgetések nehezek lehetnek, ezért érdemes szakember bevonását is meggondolni.

Szex

A párkapcsolat egyik legfontosabb eleme, ami valóságos aknamező. Problémát okozhat a szex mennyisége és minősége. A megoldás itt is megfelelő, nyílt kommunikáció. Mint a viták esetében, itt is fel kell tenni a kérdést, hogy a szex terén megjelenő problémák nem másnak a tünetei-e. Akár annak, hogy nem találjátok egymással a hangot, elveszett az összhang, Bizonyos esetekben itt is szakember segítsége szükséges. Érdemes tudni, hogy ha az erekció hiányának fizikai oka van, akkor az esetek 99 százalékában gyógyítható.

Couple,sitting,on,the,sofa,at,home.,stay,at,home
A jó szex a működő párkapcsolat alapja / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Traumák

A kapcsolat próbája lehet, hogy a párod melletted áll, segít-e neked, amikor egy komoly trauma ér, vagy inkább elzárkózik. Sajnos egy pasi hajlamos az utóbbira, és ez még nem jelenti azt, hogy nem szeret. „Csak” arról van szó, hogy ezen a módon tudja feldolgozni a történteket. Ne próbáld egyedül megvívni a csatákat. Próbáld elmondani a párodnak, mit érzel, talán nem is tudja, hogy alig alszol, mert az édesapád egészsége miatt aggódsz. Értesd meg vele, hogy együtt sokkal könnyebb megküzdeni a nehézségekkel.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix