Barion Pixel Így dolgozik érted az A-vitamin, a tányérodon rejlik a valódi szupererő – Coloré

Így dolgozik érted az A-vitamin, a tányérodon rejlik a valódi szupererő

2025. 11. 27.

Az A-vitamin (más néven retinol) azon tápanyagok egyike, amelyről sokáig azt hittem, csupán egy szükséges elem a sok közül. Aztán elkezdtem jobban figyelni arra, hogyan reagál a testem bizonyos ételekre, mennyire változik a bőröm, a látásom, az energiaszintem.

Szép lassan rájöttem, hogy ez a vitamin jóval nagyobb szereplő a háttérben, mint gondolnánk. Nem harsány, nem trendhez kötött, nem villog úgy, mint a C vitamin vagy a kollagén. Csendesen, következetesen és meglepően hatékonyan teszi a dolgát.

Miért kulcsfontosságú az A-vitamin?

A retinol alapvetően három területen dolgozik érted. A látásod, a bőröd és az immunrendszered védelmében. Ha kevés jut belőle a szervezetedbe, azt nem feltétlenül érzed azonnal. Inkább apró jelekben mutatkozik meg. Szárazabb bőr, fáradékony szemek, gyakrabban jelentkező fertőzések. Olyan tünetek ezek, amelyeket könnyű a stresszre fogni, pedig gyakran arról van szó, hogy a tested többet kíván ebből az alapvető tápanyagból.

A-vitamin
Kép forrása: Midjourney

Hol találod ezt a „szupererőt”?

A tányérodon. Pontosabban ezekben az ételekben: Állati eredetű források: máj, tojás, különféle tejtermékek. Növényi eredetű források: sárgarépa, édesburgonya, sütőtök, spenót, piros kaliforniai paprika, mangó és sok más élénk színű zöldség és gyümölcs. A növényi formák külön előnye, hogy a szervezet pontosan annyit alakít át belőlük, amennyire szüksége van. Így kevésbé terhelik meg a testedet.

Hogyan építsd be a mindennapokba?

  • Egyél naponta legalább egy két élénk színű zöldséget vagy gyümölcsöt.
  • Hetente néhányszor kerüljön az étkezésedbe tojás vagy tejtermék.
  • A növényi források mellé mindig társíts valamilyen zsiradékot, például olívaolajat vagy avokádót, mert így tud igazán jól felszívódni az A-vitamin.
  • Az étrendkiegészítőket csak indokolt esetben érdemes választani, mert a túl magas dózis hosszú távon megterhelő lehet.

Mire figyelj különösen?

Nem csak a hiány okozhat gondot. A túlzás is problémás lehet. A nagyon magas mennyiségben fogyasztott állati eredetű A-vitamin, különösen a gyakori májevés, hosszabb távon akár meg is terhelheti a szervezetet. A kulcsszó minden esetben az egyensúly.

Forrás: Vogue / Nyitókép forrása: Midjourney