Számos húsvéti hagyomány van, melyet csaknem elfelejtettünk, de sokat a mai napig tartunk. Összegyűjtöttük, melyek ezek!
A húsvéti hagyományok bár kiveszőben vannak, többet tartunk közülök, különösen vidéken! Húsvét vasárnapján rengeteg teendője volt az embernek, és már kora reggeltől megülte az ünnepet!
Húsvét vasárnapi hagyományok
Húsvét vasárnapján hajnali misével indulhat a nap, majd a délelőtti misén is részt vehetünk. A Jézus feltámadását ünneplő egyház sok településen feltámadási körmenetet tart, ahol a hívek gyertyákkal vonulhatnak és énekelhetnek. Ez általában a húsvét vallási részének csúcspontja.
Húsvétkor az ételek sem mindennapiak, hiszen a sonka mellett a tojás, a torma, a kalács és a sárgatúró is népszerű. Ebédre sokan bárányt fogyasztanak, amiből bőven jut a rokonoknak is!
A vasárnap ideális a tojásfestésre is, hiszen másnap érkeznek a locsolók! Régen hagymahéjjal festették a tojást, de a cékla levével is nagy sikereket lehet elérni a természetesség jegyében.

Ez az ünnep ideális a családlátogatásra, és arra is, hogy feldíszítsük a kertet vagy a házat. Vázába tehetünk ágakat, ráakaszthatunk tojásokat, de ezt kint is megtehetjük, és fenséges tojásfát varázsolhatunk!
Sokáig szokás volt az úgynevezett határjárás, melynek során a falu népe elindult, és körbejárta a település határait. Nemcsak gyalog indultak neki, hanem lóval, zászlókkal, dalokkal, vidámsággal. Ekkor megszentelték a termőföldeket, hogy bőséget hozzon, és megmutatták az ifjaknak, hogy meddig tart a falu határa, meddig övék az a föld.
Mára ezekből sok kiveszett, ám sok helyütt tartják régi szokásainkat!
Nyitókép forrása: Unsplash