Barion Pixel Túl a sütőtökön – Fókuszban a tökmag – Coloré

Túl a sütőtökön – Fókuszban a tökmag

2024. 10. 25.

Kicsi a bors, de erős. A mondás igazságát a tökmagra is kivetíthetjük. Ha nem is erős, de egészséges, az biztos.

Ősszel lépten-nyomon találkozunk a sütőtökkel, hiszen szezonja van. Kiváló sütve, levesként, süteményekbe, de a magjától mindig megszabadulunk. Pedig a tökmag számos egészségügyi előnyét kiélvezhetnénk.

A tökmag ereje

A kicsi, de roppant egészséges mag egészséges rágcsálnivaló, ugyanakkor változatosan felhasználható a gasztronómiában.

Tökmag
Kép forrása: Getty Images

Magas tápanyagtartalom

Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, különösen gazdag magnéziumban, cinkben, vasban, káliumban és foszforban. Ezek a tápanyagok alapvetőek a szív- és izomműködéshez, az immunrendszer erősítéséhez és a csontok egészségéhez. Ez a mag a legjobb és legtermészetesebb magnéziumforrás. Bővelkedik omega-3 és -6 zsírsavakban, amelyek csökkentik a szívbetegségek kockázatát, támogatják a vérnyomás szabályozását. Emellett a benne található antioxidánsok csökkenthetik a gyulladásokat.

Kiváló fehérjeforrás

A tökmag magas fehérjetartalma miatt különösen hasznos vegetáriánusoknak és vegánoknak, valamint mindazoknak, akik a növényi alapú fehérjeforrásokat keresik.

Erősíti az immunrendszert

A magas cink- és antioxidáns-tartalmú mag támogatja az immunrendszer működését, és hozzájárulhat a szervezet védekezőképességének erősítéséhez. A benne található fitokemikáliák hozzájárulnak a szabad gyökök elleni védelemhez. A tökmag fogyasztásával csökkenthető a mell-, a gyomor-, a vastagbél-, a tüdő- és a prosztatarák kockázata.

Csökkenti a vércukorszintet

Az alacsony szénhidráttartalmú mag gazdag rostokban, ami segíthet stabilizálni a vércukorszintet. Ez különösen hasznos lehet a cukorbetegeknek vagy azoknak, akik a vércukorszintjüket szeretnék kordában tartani.

Tökmag
Kép forrása: Getty Images

Javítja az alvás minőségét

A tökmag gazdag olyan esszenciális aminosavban, amely elősegíti a szerotonin termelését. Ez az alvás minőségére is pozitív hatással van.

Támogatja a prosztata egészségét

A cinkben elengedhetetlen a prosztata egészségéhez és a mag bővelkedik benne. A benne található vegyületek enyhíthetik a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás tüneteit.

Könnyen használható

Egy izgalmas műsor nézésekor is kedvelt nassolnivaló lehet, ugyanakkor használható levesekbe, salátákba, turmixokba, péksüteményekbe, kenyérbe keverve.

Nyitókép forrása: Getty Images