Barion Pixel Alapvető élelmiszerek a magyar konyhában (X) – Coloré

Alapvető élelmiszerek a magyar konyhában (X)

2024. 10. 12.

A magyar konyhaművészet a kultúránk egy kiemelkedő eleme. A változatos és kreatív fogások, az egyedi és karakteres ízvilág sok fejlődésen ment keresztül az évszázadok alatt, de még mindig van pár olyan élelmiszer, ami nem maradhat ki a kamrából.

Ide tartozik az olaj, a tészta, a zsír, a méz, a savanyúság, a liszt, a cukor, a tejtermékek, valamint a fűszerek és persze a lekvárok.

A magyar tájkonyha jellegzetessége

A magyar ételkészítési szokásokat alapvetően a zsír, a hagyma és a pirospaprika határozza meg. Ez a török idők óta így van, és valószínűleg így is marad. Az itt élő törökök ugyanis minden háziállatot elvittek, kivéve a sertéseket, hiszen azt a hitük miatt nem tehették.

Talán ennek is köszönhető, hogy megtanultunk a legegyszerűbb alapanyagokból is isteni fogásokat készíteni. A Szederka Gasztroshop tésztái közül sem hiányozhat a cérnametélt, a spagetti vagy éppen a fusilli.

Az olaszos tésztákat mi is nagyon szeretjük, idő hiányában nokedli helyett sokszor ezeket kínáljuk pörköltek és raguk mellé. Természetesen a túrós csuszához is muszáj egy jó tészta, ami kerekké teszi az egész ételt.

A hagyományos magyar fogások további alapanyagai a lisztek, amiket nemcsak az említett nokedlihez, hanem kenyerekhez, süteményekhez, rántásokhoz, habarásokhoz használunk. A főzelékeket el sem lehet képzelni nélküle, de egy jó piskóta, egy kovászos kenyér sem ér semmit minőségi liszt nélkül.

Alapvető fűszerek

Pirospaprika. Ez az első, és ez az, ami egyetlen konyhából sem hiányozhat. Enélkül nincs pörkölt, bableves, gulyásleves, lecsó, de még főzelék és gánica sem. A legismertebb magyar nemzeti ételek alapvető alapanyaga ez a fűszer, hiszen a halászlé, a paprikás krumpli, a töltött káposzta és a paprikás csirke is igényli a minőségi pirospaprikát.

A halászlé különlegességét az adja, hogy bár Európában évente sok országban 22-24 kilogramm halat is elfogyasztanak az emberek, addig itthon ez az arány alig 4 kilogramm. Ezt is részben a karácsonyi halfogyasztási szokásainknak köszönhetjük, mintsem annak, hogy hetente legalább egy alkalommal a tányérra kerül.

Édes finomságok

A magyar méznek nincsen párja, ahogy a lekvárjainknak és a süteményeinknek sem. A termelői akácméz, a hársméz, a repceméz, a különleges keverékű és ízesítésű fajták sokszor kerülnek elő betegség idején. Köztudottan jótékonyan hatnak a gyomorra, az immunrendszerre, megerősítik azt, hiszen rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak.

Ami pedig a lekvárjainkat illeti, egy jó eper vagy kajszi mindig jó választás reggelire a kenyérre, a süteményekbe, piskótatekercsekbe vagy akár egy kis joghurthoz keverve. Ezeket saját magunk is elkészíthetjük, hiszen csak gyümölcsre és cukorra van szükség hozzá. A jó házi lekvárnak nincsen párja, de természetesen vásárolhatunk kézműves változatokat is, amelyek éppen olyan ízletesek, mintha a mama csinálta volna őket.