Barion Pixel Epoxi alapú ragasztók (X) – Coloré

Epoxi alapú ragasztók (X)

2024. 10. 07.

Az autóiparban számos különböző típusú és összetételű ragasztó anyagot alkalmaznak, attól függően, hogy milyen felületek összetartásáról vagy javításáról van szó, és hogy milyen hatásoknak kell ellenállnia.

Az autofejlesztes.hu oldalán extra erős ragasztók érhetők el járművekhez, amik nagyon erős tartást biztosítanak mostoha körülmények között is.

Mi az az epoxi?

Az epoxi egyfajta műanyag polimer, amely két fő összetevőből áll, egy gyantából és egy keményítőből. Az epoxi akkor keletkezik, amikor ez a két komponens összekeveredik, és kémiai reakcióba lépnek egymással. Az eredmény egy erős, tartós anyag, amely kiváló ragasztási tulajdonságokkal rendelkezik.

Röviden a J-B Weld márkáról

A J-B Weld egy híres amerikai vállalat, amelyet leginkább az epoxi alapú ragasztók és javítóanyagok piacán ismernek. A céget Tom és Mary Bonham alapította, még az 1960-as években, Texasban.

Az alapítók célja az volt, hogy olyan tartós, megbízható anyagot hozzanak létre, amely képes ellenállni a magas hőmérsékletnek és a kemény ipari körülményeknek.

A nagy teherbírású J-B Weld epoxi ragasztók hamar nagy népszerűségre tettek szert, mivel kiválóan működtek számos különböző anyag összeragasztásánál. A töretlen népszerűségnek köszönhetően megkezdődhetett a cég nemzetközi terjeszkedése, valamint a termékpaletta bővítése is.

A J-B Weld ma már sok különböző típusú ragasztót, tömítő és javítóanyagot kínál, amelyek közé tartozik például a gyorsan kötő epoxi, speciális ragasztók és különféle kompozit anyagok.

A márka magas minőségű termékeinek és az innovatív technológiáknak köszönhetően világszerte széles körben ismert és népszerű, ha javítási és szerelési munkálatokról van szó. A modern kor elvárásainak megfelelően egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezettudatosságra és fenntarthatóságra, mind a gyártási folyamatok során, mind a készítmények összetételére vonatkozóan.

Az epoxi ragasztók előnyei és felhasználási területei

Az epoxi ragasztó előnyei közé tartozik a mechanikai szilárdság, (rendkívül magas, akár 350 kilogramm/négyzetcentiméteres szakítószilárdság) a kiváló kémiai ellenálló képesség, és a jó tapadóképesség számos különböző felületen, mint például a fém, a fa, az üveg, a kerámia és különböző műanyagok.

Tovább ez a fajta ragasztó ellenáll a különböző környezeti hatásoknak, például a nedvességnek, a szélsőségesen magas és alacsony hőmérsékletnek. Kémiai ellenálló képessége szintén említésre méltó. Nem tesznek kárt benne az olajok, oldószerek, savak, az üzemanyag, sem más egyéb vegyi anyagok.

Ezen tulajdonságai miatt széles körben használják különböző iparágakban. Ilyen az építőipar, az autóipar, az elektronikai eszközök gyártása, valamint hajók és repülőgépek építése.