Barion Pixel A kóros sovány vágya – Aki hízni akarna, de nem tud – Coloré

A kóros sovány vágya – Aki hízni akarna, de nem tud

2024. 10. 11.

A túlsúly a mai világban általános probléma. Csakhogy vannak soványak is, akiknek a hízással gyűlik meg a bajuk.

Milyen hülyeség! Ki akar hízni? Hiszen nagyon a világ tele van kövér emberekkel, akik közül sokan sokféle módon igyekeznek megszabadulni a rájuk rakódott feleslegtől. Csakhogy van egy sovány réteg, amelyik éppen azért küzd, hogy legalább néhány kiló felszaladjon rá.

A kóros soványság mögött

Azt jól tudjuk – hiszen megannyi felől halljuk, olvassuk –, hogy a túlsúly nemcsak esztétikai problémának minősül. Sokkal inkább problémás az egészségre gyakorolt negatív hatása. Ám, ha valakinek túlságosan alacsony a BMI értéke, az legalább olyan káros.

Sovány
Kép forrása: Getty Images

Az, hogy valaki nagyon sovány és nehezen hízik, több különböző tényezőre vezethető vissza.

Ide tartozik a gyors anyagcsere, vagyis amikor az átlagosnál gyorsabb anyagcsere során nem valósítható meg a testsúly növelése, mert az energia gyorsabban elhasználódik, mint ahogy raktározni tudná a szervezet.

A kóros soványság hátterében állhat a nem elegendő kalóriabevitel, de az emésztési problémák is okozhatják azt, hogy valaki nem tud hízni.

Az állapot mögött húzódhat genetikai tényező és hormonális probléma, a pajzsmirigy túlműködés is ludas lehet. Más krónikus betegség (cukorbetegség, Addison-kór) is lehet annak okozója, hogy valaki nem tud hízni.

A mentális problémák, úgymint a tartós stressz, a szorongás is befolyásolja az étvágyat, az étkezési szokásokat és a hangulatot is, ami nem segíti a súlygyarapodást.