Barion Pixel 5+1 étel a hajnövekedés érdekében – Coloré

5+1 étel a hajnövekedés érdekében

2024. 10. 04.

Edd magad egészségesre és ha szempont a hajad megtartása, akkor fogyassz olyan alapanyagokból, amelyek a hajnövekedésért is tesznek.

Ősszel nemcsak a vastagabb, melegebb ruhák felkutatására fektetünk nagyobb figyelmet – legyen az új darab, vagy a szekrényben megbújó régebbi darabok –, hanem az interneten is gyakoribb az olyan keresés, amely a hajhullás megelőzéséről, a hajnövekedés támogatásáról szól.

Ha a hajhullás fennálló probléma, akkor a hajnövekedés felgyorsítása is előtérbe kerül.
Általánosságban elsőként leginkább a hajápolási és a haj növekedését támogató termékekre koncentrálunk és azoktól várjuk a csodát. Kétségtelenül hozzájárulnak ahhoz, hogy szebbé tegyék a hajunkat, azonban mindez akkor érvényesíthető, ha a szervezet belülről is megfelelő támogatást kap. A megfelelő és egészséges ételek fogyasztásával természetes módon járulunk ahhoz, hogy a haj növekedhessen.

Meg is fordíthatjuk mindezt. A táplálékbevitel korlátozása hatással van a frizuránkra, ugyanis annak eredménye a tápanyaghiány lehet, amely következtében a haj elvékonyodhat és kihullhat. Éppen ezért a szigorúan korlátozó diéták esetén nagy a kockázata annak, hogy a haj növekedéséhez szükséges anyagoktól (például fehérje) fosztjuk meg magunkat.

Hajnövekedést támogató ételek

Az egész szervezet megfelelő működése érdekében a változatos és kiegyensúlyozott étrend a lényeg. Mindenképp tartalmaznia kell A-, B-, C-, D- és E-vitamint, biotint, cinket, szelént, vasat, omega-3 és -6 zsírsavakat, valamint antioxidánsokat. Melyek azok az alapanyagok, amelyekből ez a változatos étrend nemcsak megvalósítható, de még a hajnövekedést is serkentik?

Tojás

A fehérjében és biotinban gazdag tojás a hajnövekedés hőse lehet, hiszen segíti a keratintermelést, így a haj növekedését is. Van benne cink és szelén, B- és D-vitamin, így a fejbőr egészségét is szolgálni tudja. Ez a szuper alapanyag a haj erejét is jelentheti, ugyanis a fehérjeszerkezetben segíti a kötések kialakulását.

Hajnövekedés
Kép forrása: Getty Images

Bab, lencse, tofu és quinoa

A húsmentes életmód nem jelenti azt, hogy ne juthatna az ember fehérjéhez. A növényi alapú fehérje, úgymint bab, lencse, tofu, quinoa megfelelő mennyiségű fehérjét és cinket tartalmaz. Ez utóbbi segíti a haj szöveteinek regenerálódását és növekedését is. A növényi alapú étrend során fontos szerephez jut a quinoa, amely a teljes fehérjeprofillal rendelkezik és ilyan aminosavakat is tartalmaz, amelyeket a szervezet nem képes előállítani. A benne található antioxidánsok pedig a haj védelmében játszanak szerepet.