Barion Pixel Vigyázat: ettől az 5 dologtól sokkal öregebbnek fog látszani a bőröd – Coloré

Vigyázat: ettől az 5 dologtól sokkal öregebbnek fog látszani a bőröd

2024. 10. 02.

A öregedés fizikai jeleit a legtöbben szeretnénk tompítani, pláne az arcbőrünkön, ám néha pont az ellenkezőjét tesszük.

Az arcunkra, bőrünkre egyfajta térképként tekinthetünk, vagy egyfajta tükörként, ami mindent elmond rólunk. Azt, hogy mit eszünk, mit iszunk és mennyit, mennyire ápoljuk a bőrt kozmetikumokkal, védjük-e az UV sugárzástól, stresszelünk-e sokat, rendben van-e a hormon háztartásunk stb… A bőr emellett egy esztétikai felület is, pláne a nőknél, szeretnénk megóvni, üdén és fiatalosan tartani.

bőr, öregedés
Forrás: Getty Images

A Manhattan Dermatology bőrgyógyászokból és kozmetikusokból álló csapata összeszedte, mi az az 5 dolog, ami miatt az öregedés jelei felerősödhetnek.

Ad hoc táplálkozás. Az egészségtelen táplálkozás vagy ha nincs az étrendünkben tudatosság, az lelassíthatja a kollagén és elasztin termelődését, ami a rugalmasság és feszesség elvesztéséhez, valamint a ráncok növekedéséhez és a bőr megereszkedéséhez vezethet. Étrendünket minél feldolgozatlanabb, teljes értékű élelmiszerekre kell alapozni. Az édesburgonya, a brokkoli és a paradicsom kiváló a bőr egészségére például. Válasszunk sovány fehérjéket, például hüvelyeseket, babot és tofut, teljes kiőrlésű gabonát, például barna rizst, és egészséges zsírforrásokat, mint avokádót és diófélék.