Barion Pixel Ozempic-arc: nem csak a tiltott szertől válhat ilyenné a külsőnk – Coloré

Ozempic-arc: nem csak a tiltott szertől válhat ilyenné a külsőnk

2024. 09. 26.

Nagy “divat” lett a cukorbetegeknek kifejlesztett gyógyszer, az Ozempic szedése a gyors fogyás reményében, ám hatalmas veszélyei vannak.

Az „Ozempic-arc” kifejezés népszerűvé vált annak leírására, hogyan változik meg az arc a hirtelen drasztikus fogyás során – különösen, ha ez az Ozempic vagy hasonló gyógyszerek szedése miatt történik.

A kifejezés a beesettségre utal az orcáknál, vagy a plusz megereszkedő bőrre, ami megjelenhet akkor is, ha az arcon zsírvesztést végeznek. Az „Ozempic-arc” nem orvosi kifejezés, az arcon megjelenő hatások bármely más, az Ozempichez hasonló gyógyszer szedésével is előfordulhatnak vagy akár csak a gyors fogyás miatt is, amit koplalás stb. is okozhat.

ozempic-arc
Forrás: Francis Specker/CBS via Getty Images

Az Ozempic a GLP-1 agonistáknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik. A GLP-1 agonisták olyan gyógyszerek, amelyek segítenek a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintjének szabályozásában, de fogyást is előidézhetnek. Ha az arcon zsírvesztés következik be az Ozempic vagy hasonló gyógyszerek szedése miatt, az a következőket tünetekkel járhat:

  • Beesett arc
  • Az arcon megjelenő ráncok növekedése, amelyektől idősebbnek nézünk ki
  • Beesett szemek
  • Lógó bőr az állkapocs és a nyak körül
  • Az ajkak, orcák és áll méretének változása
  • A zsír rendellenes eloszlása az arcon (lipodisztrófia)

Mi okozza az Ozempic arcot?

Általános jelenség a laza bőr megjelenése nagyobb súlyvesztés után, függetlenül attól, hogy mi okozza a hirtelen fogyást.

Egy, a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére GLP-1 agonista gyógyszereket szedő embereken végzett tanulmány szerint az átlagos testsúlycsökkenés 68 hét alatt a testtömeg 17%-a volt. Összehasonlításképpen, azok az emberek, akik csak diétával és testmozgással próbáltak fogyni, ugyaekkora időszakban a testtömegük mindössze 2%-át vesztették el.

A szakértők általában heti 0,5-1 kg fogyást javasolnak az egészséges, fenntartható fogyás érdekében. Azok, akik Ozempicet szednek, átlagosan 11%-kal csökkentik a testzsírt 6 hónap alatt. Mivel a bőr alatti zsír kevesebb, a korábban zsírral kitöltött területeken a bőr petyhüdt, lifegő lehet.

Hogyan előzhető meg az „Ozempic-arc”?

Néhány módszer segíthet csökkenteni a hatásokat az ilyen drasztikus súlycsökkenés esetén:

  • Igyál sok vizet, hogy hidratált maradj, mert a jól hidratált bőr rugalmasabb.
  • Válassz lassabb fogyást eredményező gyógyszert vagy adagolást.
  • Egyél elég kalóriát, hogy elkerüld a túl gyors súlyvesztést
  • Figyelj a megfelelő fehérjebevitelre az izomvesztés megelőzése érdekében.
  • Mozogj rendszeresen, hogy tónusos maradj és javítsd a vérkeringést.

Sajnos az ilyen gyógyszeres fogyástól mindenkit óva intenek a szakemberek, mert számos mellékhatása van a szervezetre, akár halálos is lehet. Sok sztár esetén szóba került, hogy így szabadultak meg a fölöslegtől, volt, aki be is vallotta, sőt, azt is elmesélte, hogy rosszul lett, kórházba került tőle.

Forrás: WEBmd

Borítókép forrása: Jamie McCarthy/Footwear News via Getty Images