Barion Pixel Mozgásérzékelők fajtái és működési elvük (X) – Coloré

Mozgásérzékelők fajtái és működési elvük (X)

2024. 09. 06.

A riasztóberendezések egyik legfontosabb elemét a mozgásérzékelők jelentik. Ezeket kimondottan nehéz kijátszani, így szinte tökéletes védelmet képesek nyújtani. Többféle típusuk is létezik, ezeket fogjuk cikkünkben bemutatni.

A Riasztódepónál kapható mozgásérzékelők révén, valamint további érzékelők és kamerák segítségével a riasztórendszerek komplett biztonsági rendszerként óvják értékeinket, és biztonságot nyújtanak szeretteink számára.

A mozgásérzékelő működésének lényege

Ezek az eszközök képesek észlelni a hatókörükben lévő mozgást, majd továbbítják a jelet a riasztóközpont felé, ami ennek hatására aktiválódik. Az érzékelők különböző technológiával vannak felszerelve, illetve eltérés tapasztalható abban is, hogy milyen csatornán keresztül kommunikálnak a központtal.

Eltérő technológiák alkalmazása

Passzív mozgásérzékelők: Ez egy kimondottan népszerű típus, ami a hőmérséklet változásait figyeli, így könnyen ki tudja szúrni az illetéktelen emberi mozgást a ház körül vagy azon belül. Egy bizonyos határérték elérésekor jelet küld a központnak, ami ekkor működésbe lép. Nagy előnye, hogy például a szél hatására mozgó faágak, esetleg tárgyak mozgása nem zavarja meg, így nem kell téves riasztástól tartani.

Aktív mozgásérzékelők: Ezek valamilyen jelet bocsátanak ki, például mikrohullámot, és azt figyelik, hogy ezek hogyan verődnek vissza a védett területről. Ha a készülék jelentős eltérést észlel, azonnal jelez.

Hibrid érzékelők: Ezek a készülékek kombinálják az eddig leírt két technológiát. Ennek köszönhetően könnyen és nagy hatékonysággal képes kiszűrni a téves riasztásokat, ugyanakkor használatuk nem minden esetben indokolt, árfekvésük pedig jóval magasabb, mint az aktív és passzív érzékelőké.

Vezetékes vagy vezeték nélküli?

Nos, mindkét kivitelnek megvan a maga előnye és hátránya. A vezetékes rendszerek telepítése körülményesebb, és nagyobb szakértelmet igényel. Ha később szeretnénk bővíteni, vagy átalakítani a berendezést, az szintén nehézkes lehet. Ugyanakkor rendkívül megbízhatóan működnek, és nem kell bajlódni az elemek töltésével vagy cseréjével sem.

A vezeték nélküli rendszer telepítése egyszerű, szakember segítsége nélkül is könnyen elvégezhető. Itt viszont figyelemmel kell kísérni az elemek töltöttségi szintjét, valamint szem előtt kell tartani azt is, hogy az egyes készülékek maximum 2-3 falon keresztül tudnak egymással kommunikálni, afelett jelerősítőre van szükség.

A mozgásérzékelők elhelyezése

Léteznek külön beltéri és kültéri érzékelők. Fontos különbség köztük, hogy a kültérre tervezettek ellenállnak az időjárás viszontagságainak, nem tesz kárt bennük az eső vagy épp a fagy.

Az elhelyezésnél arra érdemes figyelni, hogy a készülékek minél nagyobb területre lássanak rá, illetve hogy olyan helyiségeket figyeljenek, ahol a behatolónak mindenképp át kell haladnia, mint például a bejárati ajtó, az előszoba vagy az ablakok környéke.