Barion Pixel Még a csillagok is Farkas Bertalant ünneplik, aki ma 75 éves – Coloré

Még a csillagok is Farkas Bertalant ünneplik, aki ma 75 éves

2024. 08. 02.

Farkas Bertalan nevét még a fiatalabb generáció tagjai is ismerhetik. Az első és eddig egyetlen magyar űrhajós, aki a világűrbe jutott, nem mellesleg szülinapos.

Farkas Bertalan neve egyet jelent a magyar űrhajózással, hiszen se előtte, se utána nem jegyeznek magyart, aki feljutott az űrbe.

Habár tavasszal megpendítették a hírt, hogy Kapu Tibor és Cserényi Gyula lehet az a két személy, akit az űrbe küldhetnek, de előtte el kell végezniük a kiképzésük utolsó szakaszát.

Nem csak az első űrhajós voltja miatt került a figyelem középpontjába az eddigi egyetlen magyar asztronauta.

Farkas Bertalan
Kép forrása: RTL

Ma 75 éves Farkas Bertalan

Először is boldog születésnapot kívánunk!

Farkas Bertalan Gyulaházán született 1949. augusztus 2-án. Habár kiváló sportoló is volt és az volt a vágya, hogy focista legyen, kamaszként megcsapta a repülés szele is. Annyira, hogy később ez a vonal ragadta magával és elhatározta, hogy repülőtiszti főiskolára fog jelentkezni. Miután elvégezte a Repülőtiszti Főiskolát Szolnokon, a Krasznodrai intézmény tanulója lett. Később a pápai reptéren szolgált és 1976-tól már vadászpilótaként jegyezték a nevét.

Az űrhajózással úgy lett kapcsolata, hogy saját maga jelentkezett 1978-ban és még ebben az évben meg is kezdte kiképzését. Ennek eredményeképp jutott ki a világűrbe.

Folyamatosan képezte magát, kutatócsoportot vezetett, légügyi attaséként dolgozott az USA-ban, de vezetett résztulajdonú légitársaságot és volt Szijjártó Péter tanácsadója is.