Barion Pixel Megérkezett Hollywood: Intimitáskoordinátor-képzés indul Magyarországon – Coloré

Megérkezett Hollywood: Intimitáskoordinátor-képzés indul Magyarországon

2024. 07. 21.

A filmipar berkein belül is megannyi pozíció létezik. Amerikában már egy ideje aktívan dolgoznak az intimitáskoordinátorok, és úgy tűnik, hogy hazánkban is lesz erre lehetőség.

A Werk Akadémia egy újabb lehetőséget nyit azok számára, akik már színházi vagy filmes közegben dolgoznak, de tovább szeretnék tudástárukat bővíteni és új lehetőségek felé nyitnának.

Intimitáskoordinátor-képzés

Ahogyan Kate Winslet is elmondta, karrierje során nagyon jó lett volna, ha van legalább egy valaki, aki a szexjelenetek forgatásában segít. Az intimitáskoordinátornak ugyanis az a szerepe, hogy ezeket az intim jeleneteket úgy tervezze meg, hogy az a színészeknek a lehető legkényelmesebb legyen, de ne a hitelesség rovására.

Intimitáskoordinátor
Kép forrása: Getty Images

A Tündérkert háttérmunkálatai

A finn származású Jenna Jalonen táncosként a mozgás, a ritmus, a dallam és az érintések világában élt. Ezt a tudását pedig manapság intimitáskoordinátorként is remekül tudja kamatoztatni. A Tündérkert című sorozatban gyakorlati segítséget jelentett a színészeknek – olvasható a Népszavában.

…átbeszéljük a testi és a lelki határokat. Sok kérdést kell feltenni, ezután kiderülnek olyan dolgok, hogy talán nem is vagyok komfortos azzal, amiről eddig azt gondoltam, belefér, esetleg nem is szeretem, ha valaki a nyakamhoz ér. Amikor a színészek szembesülnek ezekkel a határokkal, jön egy másfajta tudatosság, ami a jelenetek minőségét is megváltoztatja. És nincsenek kényelmetlen helyzetek az egész stáb előtt, amikor úgyis nagy a nyomás, haladni kell, forog a kamera.

Mindez egy másfajta tudatosságot követel meg a színészektől és ez merőben új lehet. Vagyis hiába van nagy színpadi rutinjuk, a szexjelenetekkor elkél a segítség. Így válhat a forgatás cikiből természetessé.

A táncos nemcsak tanítja mindezt, hanem saját maga is tudja. Azt is elmondta, hogy:

Számomra ez azért is izgalmas világ, mert teljesen másképp találkozom a testiséggel, mint korábban, pedig én is sok mindent bevállaltam, voltam a színpadon meztelen, átléptem a határaimat. 

 A Werk Akadémia tehát megnyitja kapuit azok előtt, akik egy új szakmát szeretnének tanulni, megvan bennük a kellő empátia és a határozottság is.

Nyitókép forrása: Getty Images