Barion Pixel Hogyan megy egy pedelec kerékpár? (X) – Coloré

Hogyan megy egy pedelec kerékpár? (X)

2024. 07. 09.

Sokan teszik fel a kérdést maguknak, akik először találkoznak egy pedelec rendszerű kerékpárral, hogy ez hogyan is működik valójában? Ezeken a kerékpárokon gázkar is van? Magától is megy, vagy tekerni kell?

Nos nem, nincs rajtuk gázkar, de szerintünk ez nem is probléma. Cikkünkben mindjárt kifejtjük bővebben, hogy miért is mondjuk ezt.

Az Annyira Más Bringabolt pedelec túrakerékpárok kínálata az egyik legszélesebb Magyarországon. Fedezzük fel most általuk az elektromos kerékpárok ezen típusát!

Mi is az a pedelec rendszer?

A pedelec rendszerű kerékpároknál a motor csak akkor dolgozik, amikor mi is tekerünk. Gázkarral nem működtethető. Cserébe kerékpár besorolású marad a bringánk annak ellenére is, hogy elektromos rásegítéssel dolgozik egy motor rajta. Így nem kell hozzá a KRESZ által szükséges “A” jogosítvány és a hozzá tartozó kötelezően előírt motoros bukósisak sem. A gázkaros elektromos kerékpárok jogilag már segédmotoros kerékpár kategóriába tartoznak és ezekkel már nem használhatóak a biciklis utak sem.

Tényleg gond, ha nincs gázkar?

A felhasználói visszajelzések alapján egyértelműen kijelenthető, hogy nem probléma. A használat során döntő többségben, annyi erőt ad le a motor, hogy a bicikli tekerőjének negyedannyi erőt kell csak kifejtenie egy sima kerékpárhoz képest. Így tényleg gyerekjáték a közlekedés vele.

Ráadásul a bringa tekerésének sportértéke megmarad egy pedelec nyergében is, mert bármikor dönthetünk úgy, hogy jobban kivesszük a részünket a pedálozásból, hisz természetesen csökkenthető az elektromos rásegítés szintjének mértéke.

Milyen pedelec kerékpárok léteznek?

Mint a hagyományos kerékpárok vagy az e-bike-ok a pedelec biciklik is több funkciót láthatnak el. Különböző típusai vannak. Léteznek városi modellek a könnyű munkába, iskolába járáshoz. Ezek többnyire agyváltós kivitelűek. Vagy a hosszított, rakodó felülettel kialakított cargo modellek, melyek tökéletesek a környezetbarát lokális városi szállításhoz.

Vannak trekking kerékpárok, melyek ideálisak a nagyobb családi kerékpártúrákhoz. Ha időnként esetleg letérnél az aszfaltról elkerülve a tömeget, akkor egy cross trekking bicajt javasolnánk a számodra. Amennyiben pedig a hegyek, a felfedezetlen erdei ösvények nagy rajongója vagy, mindenképpen egy mountain bike-ra essen a választásod. Sőt, a száguldás szerelmesei felülhetnek egy, akár 45 km/h sebességre is képes speed pedelecre.

Melyek a legmenőbb pedelec kerékpár márkák?

A már ismert, legnagyobb gyártók szinte mind készítenek pedelec rendszerű gépeket a rohamosan fejlődő igényeket kielégítve. Az Annyira Más Bringabolt legkeresettebb modelljei közé tartoznak többek között a Pegasus, a KTM, a Bulls, a Levit, a Giant, a Cube, a Gepida és a Kettler kerékpárjai.

Próbáld ki ingyenesen!

Ha kíváncsi vagy arra, hogy mennyire tud tehermentesíteni egy pedelec rendszerű bicaj, látogass el valamelyik üzletükbe, ahol egyedülálló módon akár egy 21%-os emelkedőn is fel tekerhetsz, miközben ingyenesen teszteled le valamelyik biciklit.