Barion Pixel Legyük nyitottak, rugalmasak változókorban is – Coloré

Legyük nyitottak, rugalmasak változókorban is

2024. 06. 04.

A korral járó rugalmatlanságon nem csupán a gyorsan változó világ kihívásaira adott lassabb, rugalmatlanabb reagálást lehet érteni, ugyanis a lélek berögződései mellett a testünk is szó szerint kezd kiszáradni.

A napi folyadékpótlás önmagában már nem feltétlenül jelent megoldást, főképp, ha valaki nem issza meg a minimum 2,5 liter vizet – azt a mennyiséget, amit alapként említenek a szakemberek. Harmincéves kor felett a kötőszövetek fő alkotóelemeinek (például hialuronsav, kollagén, elasztin) hiányából fakadó problémák egyre súlyosbodnak, ötven felett pedig a hormonok hiánya miatt már különböző mozgásszervi betegségek is jelentkezhetnek, így ízületi gyulladások, kopások, fájdalmak és a csontsűrűség fokozatos csökkenése.

Látványos változás lehet még a bőr, a haj szárazsága, a körmök töredezése, szemszárazság. Ugyancsak sok kellemetlenséggel jár a hüvelyszárazság és az ínysorvadás miatti fogvesztés. Ahhoz, hogy negyven felett továbbra is virágzó életet élhessünk minden téren, szó szerint, mint egy növényt, a testünket is nedvességgel kell ellátni, de nem csupán bevitt víz, folyadék formájában!

A változókor érintheti a testünket és a lelkünket egyaránt
A változókor érintheti a testünket és a lelkünket egyaránt / Kép forrása: Getty Images

Még fontosabb a testünkben kötött víz, illetve az említett nagy molekulájú fehérjék, mint a kollagén és a hialuronsav jelenléte, pótlása. Nőknél az ízületi problémák mellett fájó pontot jelenthetnek a hüvelyszárazság miatt az intim párkapcsolatban, a szexuális élet során tapasztalt nehézségek is. A hialuronsav kiváló hidratáló, vízmegkötő és hámregeneráló hatása miatt nemcsak szépészeti-kozmetológiai célra, hanem a hüvelyhám regenerálásra is alkalmas.

Milyen intim tüneteket tapasztalhatunk a változókorban?

  • Diszkomfort, szúró, viszkető érzés vagy fájdalom a hüvelyben.
  • Irritáció a hüvelyhámon, vérzés.
  • Feszülő érzés belül és kívül egyaránt.
  • Gyakrabban jelentkező intim fertőzések (a jótékony védőflóra pusztulása miatt).
  • Vizelettartási problémák.

Mit lehet tenni ellene?

A problémát több oldalról megközelíthetjük, kezelhetünk tünetet és okot. Ha egészségmegőrzés szempontjából szeretnénk változást, például az ízületi problémákra, fontos a kollagénpótlás, méghozzá nagyobb mennyiségben. Jó folyékony termékek érhetőek el, magas kollagén-, MSM- és glükozamin-tartalommal, amelyeknek a felszívódását a hozzáadott C-vitamin segíti. Ezzel komplexen hatunk az ízületekre.

A hüvelyi tünetek kezelésben nagyon hasznosak a vaginát nedvesítő gélek, síkosítók, amelyek segíthetik a szexuális együttlétet, megkönnyítik a behatolást. Ezek természetesen a kiszáradt hámot nem gyógyítják meg, de fájdalommentessé teszik az együttlétet. Léteznek hidratáló, ápoló hüvelykúpok, kenőcsök, krémek, amelyek az okot kezelik azzal, hogy a hüvelyhámot képesek regenerálni, hidratálni. Az ilyen jellegű készítmények változatos összetételűek, tartalmazhatnak például hialuronsavat, gyógynövény-kivonatokat, tejsavat, cinket, ápoló olajokat.

Fontos szakemberrel is felvenni a kapcsolatot, aki akár hormontartalmú gyógyszert is felírhat az okok kezelésére.

Figyeljünk oda az életmódunkra, a táplálkozásra, a folyadékbevitelre, a mozgásra és az említett étrend-kiegészítőkre is!

A betegségek elkerülése vagy korai felismerése érdekében pedig keressük fel nőgyógyászunkat, és kérjünk szűrővizsgálatot!

Borítókép forrása: Getty Images

(Hirdetés)