Barion Pixel 91 éves korában elhunyt a Broadway legnagyobb csillaga – Coloré

91 éves korában elhunyt a Broadway legnagyobb csillaga

2024. 01. 31.

Az egyik legnagyobb Broadway-legenda, Chita Rivera öröke lehunyta a szemét.

Chita Rivera, a Broadway örökös sztárja kilencvenegyéves korában, rövid betegség után hunyt el. A kétszeres Tony-díjas színész-énekes-táncosnő számtalan szerepet eljátszott, és mindet kiválóan. Ő volt a West Side Story Anitája és a Chicago Velma Kelly-je is.

Nemcsak színészként és énekesként, hanem táncosként is hatalmasat alakított a színpadon. A New York Times egy 2005-ös cikkében a táncos oldalát méltatva azt írta, hogy technikája mesteri, ám titka nemcsak tánctudásában, hanem személyes karizmájában is rejlik.

A Broadway-ra vezető út

Dolores Conchita Figueroa del Rivero néven született. Csupán hétéves volt, amikor az édesapja elhunyt. Az édesanyja nehezen kötötte le az örökmozgó kislány energiáit, ezért balettiskolába íratta. Mivel tehetségesnek bizonyult, tizenöt évesen felvételt nyert New York egyik legismertebb balettiskolájába, ahol megkapta azokat az alapokat, amiket élete során használt.

Chita 1952-ben egy barátját kísérte el egy Broadway-meghallgatásra, és ő is kipróbálta magát. Legnagyobb meglepetésére ő kapott szerepet, ellentétben azzal, akit kísért. Az ötvenes években hamar nőtt a népszerűsége, és olyan darabokban volt látható, mint a Can-Can, a Hetedik mennyország vagy a Mr. Wonderful.

1957-ben szerepet kapott a West Side Story-ban, ami forradalminak számított, hiszen a Rómeó és Júlia egyfajta feldolgozásaként lehetett felfogni. A tekintetben is különleges volt, hogy az előadókon sportcipő és farmer volt, és szlengben beszéltek.

2018-ban Andrew Lloyd Webberrel, amikor Chita River a harmadik Tony-díját kapta meg a Broadway-n való életművéért / Kép forrása: CBS Photo / Getty Images
2018-ban Andrew Lloyd Webberrel, amikor Chita River a harmadik Tony-díját kapta meg a Broadway-n való életművéért / Kép forrása: CBS Photo / Getty Images

Anitaként Rivera lenyűgözte a közönséget, hiszen sikerült beleélnie magát a karakterbe, és mivel a koreográfus nagy szabadságot adott nekik, így önmagát is beépíthette a darabba, ami a táncban jelent meg leginkább.

1969-ben a Sweet Charity filmváltozatában is eljátszhatta karakterét, 1975-ben pedig ő volt Velma Kelly a Chicagóban. A 2002-es filmben is feltűnt Richard Gere, Renée Zellweger és Catherine Zeta-Jones mellett.

Táncos karrierje 1986-ban derékba törhetett volna, amikor is autóbalesetet szenvedett, és a lába tizenkét helyen eltört. Sokaknak a tánc végét jelentette volna, nem úgy Riverának, aki szó szerint kilábalt az állapotából, és újra táncolt.

2005-ben az életéről filmet készítettek, majd 2018-ban a harmadik Tony-díját is megkapta.

Forrás: Variety.

Nyitókép forrása: Getty Images