Ismertek olyanokat, akik egy-egy étel fogyasztása után arra panaszkodnak, hogy fájdalmuk van? És olyat is ismertek, aki válogatósnak tűnhet, de valójában alaposan megnézi, hogy milyen alapanyagokból készült étel van előtte, mert jól tudja, hogy számára némelyik elfogyasztása komoly fájdalommal járhat? A felismert epebaj epekímélő ételekért kiált.
Az epebetegségek olyan állapotok és problémák összességét jelenti, amelyek az epeutak elutakat vagy az epehólyagot érintik és gondot okoz az epeáramlás. Az epekímélő ételek fogyasztása csak az egyik lehetséges megoldást kínálják. Mielőtt ezt taglalnák, nézzük meg, hogy mit takar az epebaj kifejezés. Ugyanis sokféle formában jelentkezhetnek és más-más okokra vezethetők vissza, de a leggyakoribb problémák:
- Epekőképződés: az egyik leggyakoribb epebetegség, amely során az epehólyagban kő képződik. Ez főleg a koleszterin, az epekősavak vagy az epe pigmentjének felhalmozódása miatt alakulhat ki és hasi fájdalmat, gyulladást okozhatnak.
- Epekőhólyag-gyulladás: az epekövek a hólyagban elakadhatnak és gyulladást okozhatnak és ez fájdalmas lehet.
- Epeutak fertőzése: az epeutak fertőzése vagy gyulladása komoly és fájdalmas tünetekkel jelentkezhet: magas láz, sárgaság, erős hasi fájdalom.
- Epeutak elzáródása: okozhatja azt epekő, daganatok vagy más is. Ez a betegség sárgaságot, viszketést és emésztési problémákat okozhat.
- Primer epecirrózis: az autoimmun betegség során az immunrendszer megtámadja az epeutakat, ami hegesedést eredményez az epeutakban. Ez lassú és progresszív májkárosodást okozhat.
- Epekiválasztás zavara: ha az epehólyag nem működik megfelelően és nem képes megfelelően kiüríteni a tartalmát az emésztőrendszerbe, akkor jelentkezik ez a gond.
- Májelégtelenség: az epebetegségek akár a májra is hatással lehetnek és májelégtelenséget okozhatnak, ami súlyos szövődményekhez vezethet.
Fő okok az epeproblémák kialakulása mögött
A teljesen átlagos életet élők esetében is jelentkezhet a komoly fájdalmakat tartogató epegondok valamelyike. Mindez visszavezethető az életmódunkra is, úgymint:
- Étrendi szokások: a zsíros és feldolgozott ételek túlzott fogyasztása hozzájárulhat az epekőképződéshez és az epeáramlás lassulása miatt is megnőhet az epekő kialakulásának kockázata.
- Elhízás: nemcsak esztétikai probléma a túlsúly, hanem egészségügyi kockázattal is jár. Az elhízás összefüggésbe hozható az epebaj kialakulásával.
- Életmód: az ülő életmód és a túl kevés fizikai aktivitás is hozzájárulhat az epebajhoz.
- Életkor: az epekövek kialakulásának kockázata az életkorral is megnő.
- Genetikai hajlam: örökölt hajlam is hozzájárulhat az epebetegségek kialakulásához.
- Gyógyszerek: bizonyos gyógyszerek hajlamosító tényezők lehetnek.
- Terhesség: a várandósság alatti hormonális változások növelhetik az epekőképződés kockázatát.
Ha gond van, akkor kell megoldás is
Az életmód változtatása és az epekímélő ételek fogyasztása segíthet enyhíteni a tüneteket és támogatni az egészséges epehólyag működést.
- Alacsony zsírtartalmú ételeket: érdemes kerülni a magas zsírtartalmú ételeket, mivel a zsír fokozhatja az epehólyag összehúzódását és az epekövek kialakulását. Jó választás lehet az alacsony zsírtartalmú húsok közül a csirke vagy a pulyka.
- Többszöri kis étkezések: a háromszori helyett a napi étkezések számát nyugodtan növeli lehet öt-hatra is. Ez segít csökkenteni az epehólyag terhelését.
- Magas rosttartalmú ételek: a rostok (gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek) segítenek az emésztésben. Mivel az epebetegek esetében a székrekedés is előfordulhat, így a rostokban gazdag táplálkozás pozitív változást eredményezhet.
- Fehérjében gazdag étrend: kerülni a zsíros vagy fűszeres ételeket.
- Hidratálás: az elegendő vízfogyasztás minden körülmények között alapvető igénye a szervezetnek, az epe termelésében és hígításában is szerepe van.
- Káros szenvedély elhagyása: az alkohol és a dohányzás is negatív hatással lehet az epehólyag működésére és az emésztőrendszer egészségére.
- Testmozgás: a rendszeres testmozgás segít fenntartani az egészséges testsúlyt és javítja az emésztést.
- Szakember segítsége: a komoly fájdalmak elmúlhatnak, de az nem biztos, hogy az alapvető probléma is rendeződött, ezért fontos szakember véleményét és segítségét kérni, aki gyógyszerekkel, esetleg műtéti úton tud segíteni, de könnyen lehet, hogy az életmód változtatásával is helyrehozható a gond.
- Epekímélő gyógynövények: egyes gyógynövények az epehólyag egészségét is támogatják, ám ehhez is szükséges szakemberrel konzultálni.
Epekímélő ételek
Épp aktualitását éli a sütőtökből készült ételek, érdemes kihasználni magas rost- vitamin és ásványi anyag tartalmukat. Emellett kiváló epekímélő leves készíthető belőle.
Sütőtök krémleves
Hozzávalók
- sütőtök (kb. 1 kg),
- hagyma,
- fokhagyma,
- olívaolaj,
- zöldségleves alap,
- só és bors ízlés szerint
- kókusztej, de lehet tejszín is,
- friss petrezselyem vagy kapor.
Elkészítés: melegítsük elő a sütőt 200 fokra és addighámozzuk meg és vágjuk fel a sütőtököt, majd helyezzük egy sütőlemezre.Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, sót, borsot, locsoljuk meg olívaolajjal és 30-40 percig hagyjuk sülni. Amint kész van, a tököt tegyük egy lábasba a hagymával együtt és a zöldségleves alap hozzáadásával főzzük fel. Botmixerrel még finomabbra pépesíthetjük és adjuk hozzá a kókusztejet. Tálaláskor adjuk hozzá a friss petrezselymet vagy kaprot.
Amint beköszönt a hűvösebb idő, azonnal képesek vagyunk melegebb italokban és levesekben gondolkodni. Epebaj esetén is remek választás a zöldségleves.
Zöldségleves gazdagon
Hozzávalók:
- friss zöldségek igény szerint,
- csirkemellfilé (elhagyható),
- zöldségleves alap,
- friss petrezselyem,
- só és bors ízlés szerint.
Elkészítés: mossuk meg és vágjuk fel a zöldségeket.Eközben egy lábasban forraljunk vizet, majd adjuk hozzá a zöldségeket (és a csirkemellfilét).Adjuk hozzá a zöldségleves alapot, majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.Főzzük a levest, amíg a zöldségek és a csirkemell puha nem lesz. Friss petrezselyemmel tálaljuk.
Ha megszenvedtetett valakit az epebaja, az nem is vágyik erős ételekre. Ilyenkor jól jöhetnek a rostban gazdag, rendkívül egészséges és kímélő zöldségek.
Párolt zöldségek
Hozzávalók:
- friss zöldségek (bármi lehet),
- olívaolaj,
- só és bors ízlés szerint.
Elkészítés: mossuk meg és vágjuk fel a zöldségeket kisebb darabokra. Egy serpenyőben hevítsünk fel néhány evőkanál extra szűz olívaolajat közepes lángon és adjuk hozzá a zöldségeket. Addig pároljuk a zöldségeket, amíg puha és emészthető állagúak lesznek.
Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd tálaljuk.
Kissé tartalmasabb, de még mindig nagyon kíméletes étel a rizses csirkemell.
Sült csirkemell rizzsel és zöldségekkel
Hozzávalók:
- csirkemellfilé,
- barnarizs,
- zöldségek ízlés szerint
- Párolt zöldségek,
- olívaolaj,
- só, bors.
Elkészítés: főzzük meg a barnarizst. Amíg a rizs készül, addig a csirkemellet és a zöldségeket olívaolajon pároljuk meg. Ízlés szerint ízesítsük sóval és borssal. Ha mindkettő kész van, akkor már csak tálalni kell az ételt.
A karácsonyi ünnep időszakában több halat eszünk, pedig azt rendszeresíteni kellene az étrendünkbe, így epegonddal küzdők is bátran fogyaszthatják.
Sült lazac citromos mártással
Hozzávalók:
- lazacfilé,
- citromlé,
- olívaolaj,
- friss petrezselyem,
- só és bors.
Elkészítés: melegítsük elő a sütőt 180 fokra, ezalatt a lazacfilét tegyük egy sütőedénybe, majd csepegtessük meg olívaolajjal és citromlével. Sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg friss petrezselyemmel. Addig süssük a lazacot, amíg könnyedén szétválik a húsa és aranybarna lesz.
A kímélő üzemmódba kapcsolás nemcsak az epének tesz jót, hanem az egész testnek. Az epekímélő ételekkel könnyebbnek, fittebbnek érezhetjük magunkat és megszűnhetnek a kínzó fájdalmak és akár maga a probléma is.