Barion Pixel Az egészséges életstílus alapjai (x) – Coloré

Az egészséges életstílus alapjai (x)

2023. 09. 22.

Eltévedt a rengeteg információban, hogy mit kell tenni az egészséges életmód felé vezető úton? Nem is csodálkozhatunk rajta, hisz annyi tanács érkezik minden oldalról, hogy mit tegyünk, mit ne tegyünk, mit tegyünk mértékkel, hogy az embernek nincs ideje leírni – nemhogy emlékezni. Ráadásul sok ajánlás ellentmond egymásnak.

Egy nagyon egyszerű útmutatót mutatunk be az egészséges életmódhoz, az egyszerű alapokat, amelyeket szakértők igazoltak az egészséges élet érdekében. Ne aggódjon, nagyon könnyű lesz. Előfordulhat, hogy ebben a mozgalmas időszakban az egészséges életmódnak pontosan ezeket az alappilléreit felejtette el. Az egészséges életmód nem csak mozgással és az egészséges táplálkozással jár. Tippeinknek köszönhetően könnyen megjegyezheti és elsajátítja őket.

Folyadékbevitel

A nem megfelelő ivási rendszer jelentősen lelassítja a szervezet egészséges működésének folyamatát. A megfelelő mennyiségű folyadék kb. 0,3 l/10 kg (pl.: egy 80 kg-os embernek kb. 2,4 l folyadékot kell naponta fogyasztania). A legjobb folyadékforrás a tiszta, szénsavmentes és cukrozatlan víz. A Lidl akciós újság lapozható változatainak köszönhetően számos ásványvíz közül választhatunk. A Lidl akicós termékei egyaránt megtalálhatók a Lidl újságok és Lidl akciós újságok hasábjain is. A kávé, a fekete tea vagy a tej nem szerepel a folyadékpótlási rendszerben. Célszerű kerülni az édesített italokat, tejitalokat, az energiaitalokat és a gyümölcsleveket is. Továbbá nagyon fontos, hogy rendszeresen igyunk. Így a szervezet sokkal jobban felhasználja a vizet, mint ha egyszerre nagy mennyiséget innánk, ezért ne az utolsó pillanatban próbálja behozni a napi folyadékbevitelét. Az eredmény kontraproduktív lehet, mert aránytalanul és hirtelen nagy terhet ró a vesére.

Helyes étrend

Az alap, hogy ne keveset, hanem naponta többször kis adagokat egyen. Ideális, ha egy teljes reggelivel, ebéddel és vacsorával kényezteti magát, természetesen egészséges változatban, és három apró, egészséges nassolnivalót fogyaszt el a főétkezések közt. Gyümölcsök, zöldségek vagy más egészséges élelmiszerek ideális megoldást jelenthetnek. Bő kínálattal szolgálnak az Aldi újságok és Aldi akciós újságok akciós ajánlatai. A helyes táplálkozás az egészséges életvitel sikerének 70%-át teszi ki. Először is fontos a rendszeres étrend betartása. Így a szervezet hozzászokik a kiegyensúlyozott kalória- és tápanyagellátáshoz, és nem fog ellenállni a zsírtartalékok elégetésének.

Ez a gyakorlatban 3 óránkénti étkezést jelent, nagyobb étkezésekkel (reggeli, ebéd, vacsora) kisebb étkezésekkel (tízórai, uzsonna) váltakozva. Ha fogyni szeretne nem célszerű hozzáadott cukrot és sót tartalmazó élelmiszereket, lisztes ételeket, sült ételeket, magas zsírtartalmú ételeket, élelmiszer-adalékanyagokat és természetesen alkoholt tartalmazó élelmiszereket fogyasztani. Ellenkezőleg ajánlott az olyan élelmiszerek fogyasztása, amelyekben a legkevesebb vagy szinte egyáltalán nincs ipari feldolgozás. Ilyen élelmiszerek közé tartoznak a zöldségek, gyümölcsök, hús, tojás, cukrozatlan tejtermékek, hüvelyesek, hidegen sajtolt olajok, magvak, gombák vagy a teljes kiőrlésű termékek.

Mozgás

Az elegendő testmozgás ugyanolyan fontos az egészsége fenntartásának szempontjából, mint a megfelelő étrend. A séta és a rendszeres fizikai aktivitás ugyanúgy fontos. Ha naponta legalább 10 000 lépést tesz meg, felgyorsítja az egészséges test és a súlycsökkentés érdekében tett erőfeszítéseit. A mozgásnak azonban szórakoztatónak kell lenni, és élveznie kell. Mindenki mást szeret – tenisz, futás, ugrás, tabata, jóga, tánc… Válasszon olyan sportot vagy tevékenységet, amelyet kedvel és amelyet örömmel végez. A testsúlycsökkentés érdekében végzett fizikai aktivitás hetente legalább háromszor 40 percig, de lehetőleg 60 percig tartson.

Pihenés, alvás

Az elegendő alvás az egyik leginkább alulértékelt összetevője az egészséges testnek, különösen, ha még néhány kiló fogyásán is gondolkodik. A megfelelő alvásidő egy dolgozó ember számára 7-8 óra. A krónikus alváshiány növeli a stresszhormon szintjét, ami nem csak azt jelenti, hogy szervezete bánja meg, de ezáltal a zsírok is lassabban fogynak el. Alváshiány esetén természetesen nem fog megfelelően teljesíteni sem fizikailag, sem mentálisan.

A szervezet nem csak az egészséges életmód elveinek betartásáért jutalmazza meg egészségét, de jó érzésért is. Az edzésnek és a kiegyensúlyozott étrendnek köszönhetően megőrzi az ésszerű testsúlyát és a normál vérnyomást, valamint az alacsony koleszterinszintet a vérben. Továbbá jó fizikai állapotot és teljesítményt kap és kevésbé lesz fáradt. Friss és egészséges megjelenést fog elérni, jó pszichológiai jóléttel és nagyobb betegségekkel szembeni ellenállással.

Nyitókép forrása: https://zdravy-zivotny-styl-sk.estranky.sk/fotoalbum/zdrava-strava/zdravy-zivotny-styl-nestandard2.-.html