Ahogy jön a jobb idő, vágyjuk a hidegebb leveseket, ez a céklakrémleves pedig mindent megtestesít, amit egy levestől várunk!
A céklakrémlevesen túl számos más felhasználási módja van ennek a zöldségnek. Eltehetjük savanyúságnak, turmixban ihatjuk a levét, valamint megsütve vagy főzve kiváló köretül szolgál bármilyen húsfélének, és színével akár tojásokat is festhetünk a húsvéti időszakban!
Talán a cékla az az zöldségféle, amit leginkább ismernek pozitív hatásairól, ennek ellenére ritkábban kerül a tányérra, mint indokolt lenne. A fogyókúrázók barátja a cékla, mivel szénhidráttartalma alacsony, és az emésztést is segíti. Többféle B-vitaminokban bővelkedik, de C-vitamin, valamint különböző ásványi anyagok is megtalálhatóak benne. Gyulladáscsökkentő és általános egészségvédő hatásáról ismert, ráadásul a rák kialakulásának csökkentésében is nagy szerepe van. Magas vérnyomásban szenvedőknek is ajánlott a fogyasztása, valamint vérszegénység esetén is gyógyírt jelenthet.
A joghurtos céklakrémleves téli időszakban melegen, nyáron hidegen is finom, a benne használt egyéb ízek pedig garantálják, hogy ez a leves nemcsak egészséges, hanem tökéletes is legyen!
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- 20 dkg krumpli
- 20 dkg cékla
- 7-8 dkg nádcukor
- 1,5 l zöldségalaplé vagy víz (víz esetében plusz 3 leveskocka)
- só
- frissen őrölt bors
- 4 evőkanál balzsamecet
- 100 ml görög joghurt
- 1 bio citrom reszelt héja
- friss bazsalikom
- 10 dkg Feta sajt
Így készül a joghurtos céklakrémleves:
A krumplit és a céklát meghámozom, és kisebb kockákra vágom. A hagymát megpucolom, finomra vágom, és egy kevés olajon megdinsztelem. Mehetnek rá a felkockázott zöldségek, majd ízesítem sóval, borssal és cukorral. Picit hevítem őket, majd kevés vizet adok hozzá és 15-20 percig párolom. Időnként megkevergetem, és ha szükséges, pótolom az elpárolgott vizet. Negyedóra elteltével hozzáadom az alaplevet (vagy a vizet és a leveskockákat) és teljesen puhára főzöm a zöldségeket.
Ha elkészült, hozzáadom a balzsamecetet, és egy botmixerrel krémesre turmixolom a levest. A joghurtot kikeverem egy merőkanálnyi forró levessel, majd visszacsurgatom.
Feta sajttal és friss bazsalikommal tálalom, de akárcsak a többi krémleves esetében, a kockákra vágott és megpirított kenyér vagy zsemle is tökéletes kísérője.
Nyitókép forrása: Hadarik Rita