A pulykamájkrém nem mindennapi vendég a tányérunkon, és ez hiba, mert amellett, hogy isteni finom, még egészséges is!
A pulykamájkrém – akárcsak a többi májkrém – különleges ízt hordoz magában, amit a különböző fűszerek tesznek teljessé. Bár nem mindenki kedvence a máj, dietetikusok is ajánlják a fogyasztását, mert számtalan olyan elemet tartalmaz, amelyet szervezetünk hasznosítani tud.
Ez a belsőség bővelkedik A-, és B-vitaminban is, ám a D-vitamin az, amiben igazán gazdag. Erre különösen a téli időszakban van szükségünk, amikor kevesebbet gyűjthetünk be a Nap sugaraiból. Természetesen a D-vitamin gyógyszertárban is kapható, de a máj által B12-, B6-, B1-, és B2-vitaminok is a szervezetünkbe jutnak, ráadásul folsavat, vasat és magnéziumot is tartalmaz. Elemei által biztosíthatjuk szemünk, bőrünk és immunrendszerünk fejlődését, és akár a bakteriális fertőzéseket is könnyebben legyőzhetjük általa! Gyermek tervezésekor is elengedhetetlen, ugyanis nemcsak a női termékenységet segíti, hanem a férfiak esetében is gondoskodik arról, hogy könnyebben megtörténjen a megtermékenyülés.
Ajánlott hetente legalább kétszer májat fogyasztani, s a pulykamájjal azért járunk jól, mert kalóriaértéke nem olyan magas, mint például a libamájnak vagy a tőkehalmájnak.
Hozzávalók:
- 1 evőkanál zsiradék
- 1 közepes vöröshagyma
- 30 kg pulykamáj
- 5 dkg húsos füstölt szalonna
- só
- tört színes bors
- 100 ml száraz fehérbor
- 100 ml tej
- 1 teáskanál mézes mustár
- 5-6 levél friss zsályalevél
Így készül a mennyei pulykamájkrém:
A hagymát megpucolom, majd apróra vágom. A szalonnát felkockázom, majd felhevítem egy serpenyőben, és addig sütöm, míg ki nem engedi a zsírját. Ekkor rádobom a hagymát, és elkezdem dinsztelni. Míg készül, a májat megmosom és feldarabolom, és a dinsztelt hagymára dobom. Kevergetve hevítem, majd sózom, borsozom, és folyamatosan kevergetve sütöm. Nem kell neki sok idő: onnan tudjuk, hogy elkészült, ha a máj nyomásra nem ereszt ki magából nedvességet. Ha megfelelőnek tartom, ráöntöm a bort, és elforralom. A végén felöntöm a tejjel, ízesítem a mustárral, és rottyantok rajta egyet. Botmixerrel krémesítem a májat, tálba kanalazom, majd a végén ráteszem a zsályaleveleket a krém tetejére, és leöntöm az időközben felolvasztott zsírral.
Reggelire, kenyérrel ideális, de akár magában, zöldségekkel vagy előételnek is mennyei finomság. Hűtőben tárolva négy-öt napig eláll.
Nyitókép forrása: Hadarik Rita