A citromfűszörp új ízeket hozhat az általunk ismert palettára, ugyanis nem a klasszikus citrom ízével gazdagítja az italt, mégis kellemesen hűsítő, savanykás szomjoltót kapunk.
A citromfű egy rendkívül különleges gyógynövény, amit inkább íze, mint hatásai miatt fogyasztunk. Számos előnye van: nyugtató, segíti az emésztést, kiválóan kezeli a herpeszt, és még az alvási nehézségeket is enyhíti. Titka az illóolajban rejlik, így használjuk akár ételben vagy italban, kifejti a kedvező hatását. Akár külsőleg is használhatjuk zúzódásokra, csípésekre és reumatikus fájdalmakra is.
Bár a szörpöket többnyire gyümölcsökből készítjük, a citromfű is kiváló alapanyag!
Hozzávalók:
- 1 liter víz
- 1 hatalmas marék friss citromfű
- 20 gramm citromsav
- 90 dkg cukor
- 2 biocitrom
Így készül a citromfűszörp:
Elsőként a citromokat megmosom és felszeletelem őket. Egy közepes méretű lábasba öntöm a vizet, beledobálom a citromszeleteket és a citromfüvet is. Egy napig hagyom őket állni, másnap beleteszem az ízesített vízbe a cukrot és a citromsavat, majd felforralom. 15 percig főzöm a keveréket, majd leszűröm és jól elmosott, sütőben vagy mikróban sterilizált üvegekbe öntöm. Szárazdunsztba teszem a szörpöt: egy vastag takaróval jó alaposan betakarom, és magára hagyom legalább egy napra, míg kihűl.
Ízlésünk szerint hígítsuk vízzel vagy szódával.
Isteni frissítő a tavaszi és nyári időszakban, ráadásul ajándéknak is tökéletes!
Nyitókép forrása: Hadarik Rita