Barion Pixel Igazi tavaszi finomság a tányéron – Reteklevélpestós tészta sült retekkel – Coloré

Igazi tavaszi finomság a tányéron – Reteklevélpestós tészta sült retekkel

2023. 04. 16.

Bár a reteknek a gumóját esszük, a reteklevél is fogyasztható, ráadásul olyan finomságokat készíthetünk belőle, mint a pesto, amit pirítóssal és tésztával egyaránt isteni fogás.

A reteklevél ugyanúgy ehető, mint maga a retek, ám mivel szúrós, nem érdemes úgy fogyasztani, mint a salátát. Különböző módokon elkészíthetjük, de így sem veszít az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásaiból. A reteklevél – akárcsak a retek – gazdag C-vitaminban, valamint B6-, és K-vitaminból is van belőle. Kiváló hatással van az emésztésre, és különböző kutatások szerint a rákos sejtek növekedését is lassítja.

Nem érdemes hát kidobni a retekkel kapott levelet, és ha a kertünkben terem, akkor se vágjuk le, mert isteni pesto készíthető belőle, meg is mutatjuk, hogy hogyan!

Hozzávalók:

  • 20 dkg szélesmetélt (tagliatelle) tészta
  • 1 csokor vajretek levele (minél zsengébb, annál jobb)
  • tört színes bors
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 evőkanál napraforgómag
  • 1 evőkanál reszelt parmezán
  • fél citrom reszelt héja
  • negyed citrom leve
  • a levelek alatt megbúvó retkek
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • színes tört bors

Így készül a reteklevélpestós tészta sült retekkel:

Elsőként bő sós vízben felteszem főni a tésztát, mert mire megfő, a pesto is bőven elkészül.

A napraforgómagokat megpirítom egy serpenyőben. Olajat nem teszek alá, hiszen a magokban megvan a kellő mennyiségű olaj, hogy megpiruljanak. Nem hagyom a tűz fölött, mert a kezdeti ,,semmittevés” után hamar elkezdenek pattogni a magok, ahogy hevülnek.

A pesto hozzávalóit egy késes aprítóba teszem, és 3-4 részletben pürésítem. A leveleket érdemes kisebb darabokra vágni, és kis adagokban hozzáadni a pestóhoz. A retekgumókat megmosom, végeiket levágom, majd kisebb darabokra vágom a retkeket. Kevés olívaolajon tört, színes borssal megszórva gyorsan átsütöm őket.

A megfőtt tésztát leszűröm, majd forró serpenyőben, egy kis olívaolajon átpirítom. Belekeverem a sült retket, majd tálalásnál a pestóval ízesítem. Az ínyencek még egy kis parmezánt reszelhetnek a tetejére!

Forrás: Healthline.

Nyitókép forrása: Hadarik Rita