Barion Pixel Fejedelmi diétás étel – Narancsos-csirkemájas köles – Coloré

Fejedelmi diétás étel – Narancsos-csirkemájas köles

2023. 03. 24.

Rendkívül sok diétás étel van, ám nehéz olyat találni, ami igazán finom. Ez a narancsos-csirkemájas köles bizonyosan többször fog az asztalra kerülni, mert rendkívül finom!

A köles a diétás ételek egyik aduásza, mert ez az egyik legkiválóbb gabonaféle. Korántsem csak a hullámos papagájok csemegéje, hiszen hántolt változatban emberi fogyasztásra is alkalmas gabonaféle. Rosttartalma rendkívül magas, jót tesz az emésztésnek, emellett pedig hamar jóllakunk tőle.

Ebben a receptben főként narancs és csirkemáj egészíti ki a kölest, de sok-sok zöldséget is tettünk bele, így nemcsak fogyókúrás, hanem egészséges is!

Hozzávalók:

  • 20 dkg csirkemáj
  • libazsír
  • egy kis gerezd zellergumó
  • 2 közepes sárgarépa
  • egy kisebb vöröshagyma
  • egy mogyorónyi gyömbér
  • 30 gramm méz
  • egy kisebb narancs
  • egy kis rozmaringág
  • 1 dl tejszín
  • friss bazsalikom
  • bors (ízlés szerint)

Így készül ez a köleses, diétás étel:

Elsőként a kölest egy mérőpohárban kimérem, majd kétszeres mennyiségű vízben puhára párolom és hagyom, hogy langyosra hűljön.

A csirkemájat pár órára tejbe áztatom, és ha eleget állt, sütőtálba teszem. Felöntöm annyi olvasztott zsírral, amennyi ellepi, és 80 fokra előmelegített sütőben 30 percen át konfitálom. Ha elkészült a máj, kiveszem a zsírból és félreteszem.

A zellert, a répákat és a hagymát meghámozom és apró kockákra vágom. Egy evőkanál libazsíron elkezdem dinsztelni a zöldségeket, majd 5-6 perc után alájuk öntök egy kevés alaplevet vagy vizet, és 8-10 percig párolom. Ízesítésnek hozzáteszek egy kis rozmaringágacskát és vékonyra szeletelt gyömbért is.

Idővel hozzáadom a mézet, egy fél narancs reszelt héját, és az egész narancs levét. Belekeverem a kölest, és végezetül felöntöm a tejszínnel.

Ha elkészültem, kisebb darabokra vágom a csirkemájat, és ezt is beleforgatom a köleses keverékbe. Tálaláskor bazsalikombóbitákkal díszítem az étket, és frissen őrölt borssal gazdagítom az ízeket.

Nyitókép forrása: Hadarik Rita