Rendkívül sok diétás étel van, ám nehéz olyat találni, ami igazán finom. Ez a narancsos-csirkemájas köles bizonyosan többször fog az asztalra kerülni, mert rendkívül finom!
A köles a diétás ételek egyik aduásza, mert ez az egyik legkiválóbb gabonaféle. Korántsem csak a hullámos papagájok csemegéje, hiszen hántolt változatban emberi fogyasztásra is alkalmas gabonaféle. Rosttartalma rendkívül magas, jót tesz az emésztésnek, emellett pedig hamar jóllakunk tőle.
Ebben a receptben főként narancs és csirkemáj egészíti ki a kölest, de sok-sok zöldséget is tettünk bele, így nemcsak fogyókúrás, hanem egészséges is!
Hozzávalók:
- 20 dkg csirkemáj
- libazsír
- 10 dkg köles
- egy kis gerezd zellergumó
- 2 közepes sárgarépa
- egy kisebb vöröshagyma
- egy mogyorónyi gyömbér
- 30 gramm méz
- egy kisebb narancs
- egy kis rozmaringág
- 1 dl tejszín
- friss bazsalikom
- só
- bors (ízlés szerint)
Így készül ez a köleses, diétás étel:
Elsőként a kölest egy mérőpohárban kimérem, majd kétszeres mennyiségű vízben puhára párolom és hagyom, hogy langyosra hűljön.
A csirkemájat pár órára tejbe áztatom, és ha eleget állt, sütőtálba teszem. Felöntöm annyi olvasztott zsírral, amennyi ellepi, és 80 fokra előmelegített sütőben 30 percen át konfitálom. Ha elkészült a máj, kiveszem a zsírból és félreteszem.
A zellert, a répákat és a hagymát meghámozom és apró kockákra vágom. Egy evőkanál libazsíron elkezdem dinsztelni a zöldségeket, majd 5-6 perc után alájuk öntök egy kevés alaplevet vagy vizet, és 8-10 percig párolom. Ízesítésnek hozzáteszek egy kis rozmaringágacskát és vékonyra szeletelt gyömbért is.
Idővel hozzáadom a mézet, egy fél narancs reszelt héját, és az egész narancs levét. Belekeverem a kölest, és végezetül felöntöm a tejszínnel.
Ha elkészültem, kisebb darabokra vágom a csirkemájat, és ezt is beleforgatom a köleses keverékbe. Tálaláskor bazsalikombóbitákkal díszítem az étket, és frissen őrölt borssal gazdagítom az ízeket.
Nyitókép forrása: Hadarik Rita