A barbecue igazi ünnepnap a nyári időszakban, különösen, ha van egy kellemes kert, ahol összegyűlhetünk, és sütögethetünk. Ez a barbecue oldalas bár a konyhában készül, szánkban érezhetjük általa a nyári kerti partik emlékeit.
A barbecue oldalas azért különleges finomság, mert az oldalas jellegzetes ízét olyan fűszerezés egészíti ki, ami különösen megbolondítja a húst. Egyik alapanyaga a Worcestershire-szósz (ejtsd: vuszter-szósz), ami több hozzávalónak köszönheti különleges ízét. Van benne többek közt borecet, hagymafélék, szójaszósz, árpamaláta és szardella is! A barbecue oldalas ezen kívül számos, más összetevőből áll, és isteni sült lilakáposztával válik tökéletessé.
Hozzávalók:
- 60 dkg sertésoldalas
- só
- 2 evőkanál olívaolaj
A páchoz:
- 4 evőkanál ketchup
- 2 evőkanál Worcestershire-szósz
- 2 evőkanál világos szójaszósz
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál mustár
- frissen őrölt bors
- 1-2 gerezd fokhagyma
A káposztához:
- 1 kis fej lilakáposzta
- 1 teáskanál koriandermag
- 1-2 -evőkanál olívaolaj
- só
Így készül a barbecue oldalas sült lilakáposztával:
Elsőként összekeverem a pác hozzávalóit, majd alaposan lekenem vele a megtisztított oldalast. Érdemes egészben hagyni a húst, vagy legfeljebb félbe vagy harmadba vágni! A maradék pácot félreteszem, és egy jól zárható tálba teszem legalább 6-7 órát hagyom a hűtőben, hogy a hús átvegye a pác ízét. Mielőtt sütöm, kiveszem a hűtőből, és hagyom, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen.
Egy serpenyőben felhevítem az olajat és minden oldalán kérgesítem a húst. A sütőt 200 fokra melegítem légkeveréses fokozaton, s míg melegszik, cikkekre vágom a káposztát, átdörzsölöm az olívaolajjal, megszórom az összemorzsolt koriandermagokkal és kevés sóval.
Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, majd az egyik felébe teszem a káposztacikkeket, a másikba pedig a pácolt, sütőzacskóba zárt oldalast. Érdemes a sütőzacskót helyenként kiszúrni, hogy távozhasson belőle a gőz!
40 percre a sütőbe teszem a káposztát és az oldalast, majd ha letelik az idő, az oldalast óvatosan kiveszem a sütőzacskóból és bekenem a maradék páccal, és további 4-5 percre visszateszem a sütőbe, immáron zacskó nélkül.
A kész étket kiegészíthetjük krokettel vagy krumplipürével, de önmagában, a sült lilakáposztával is isteni.
Nyitókép forrása: Hadarik Rita