Már régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy egy hétre kipróbáljam a vegán életmódot.
Hallottam róla, hogy a vegán életmód egészségesebb lehet, környezettudatosabb, és még az állatok iránti empátiát is erősíti. Mivel eddig szinte minden nap fogyasztottam valamilyen állati eredetű terméket – legyen az hús, sajt vagy tojás –, kíváncsi voltam, hogy mennyire nehéz átállni egy teljesen növényi alapú étrendre, és vajon milyen hatásai lesznek rám. A tapasztalataim azonban minden várakozásomat felülmúlták.
Az első nap: „Mit egyek most?”
Be kell vallanom, az első nap kicsit káoszosan indult. Számomra a reggeli mindig egy jó adag tejes kávé és vajas pirítós volt, így azonnal szembesültem azzal, hogy ezek most kiesnek. A boltokban vegán alternatívát kerestem: növényi alapú tejet és margarint vettem, amit elsőre kicsit furcsállottam, de az ízek egész jók voltak. A nap hátralevő részében szembesültem a ténnyel, hogy a megszokott gyors ételeim – mint például egy sajtos pizza vagy egy csirkés saláta – nem férnek bele. Már az első nap rájöttem, hogy tervezés nélkül nehéz vegánként élni.
A harmadik nap: energia és kreativitás
Ahogy telt az idő, egyre jobban belejöttem. Elkezdtem vegán recepteket keresni, és rájöttem, hogy a vegán ételek nem unalmasak, sőt! Főztem egy isteni zöldséges curryt kókusztejjel, sütöttem zabpehelyből és banánból palacsintát, és a különböző hüvelyesekkel, tofukkal kísérleteztem. A harmadik napon már éreztem, hogy több energiám van, mint általában. Nem jelentkezett a szokásos ebéd utáni „kajakóma”, és estére sem éreztem magam nehéznek.
A kihívás: társasági események
Egy váratlan nehézséggel is szembe kellett néznem: a társasági eseményeken való étkezéssel. Amikor elmentem egy kávézóba a barátaimmal, nehéz volt találni valami vegán opciót. Sok helyen a növényi tejet felárért adják, és a sütemények többsége sem vegán. Ez a tapasztalat megmutatta, hogy bár a vegán életmód egyre népszerűbb, még mindig nem teljesen elérhető mindenhol.
Az egy hét végére: könnyedség és tudatosság
Ahogy közeledett a hét vége, egyre könnyebbé vált tartani az étrendet. Az emésztésem javult, és szinte folyamatosan könnyűnek éreztem magam, ami nagy különbség volt a korábbi, nehéz ételekkel teli hetekhez képest. A legérdekesebb azonban az volt, hogy elkezdtem tudatosabban figyelni arra, mit eszem. Korábban eszembe sem jutott, hogy egy szelet sajt vagy egy szelet hús milyen hatással lehet a környezetre, most viszont szinte automatikusan olvastam az összetevők listáját, és próbáltam felelősebben dönteni.
Mit tanultam a vegán hétből?
Ez az egy hét nemcsak fizikailag, de mentálisan is sokat adott. Megtanultam, hogy a vegán életmód nem feltétlenül bonyolult, csak egy kis tervezést igényel. Azt is észrevettem, hogy az étkezésünk sokkal nagyobb hatással van a környezetre és az egészségünkre, mint azt gondolnánk. Bár nem tervezem, hogy teljesen vegánná válok, biztosan beépítem a növényi alapú ételeket a mindennapjaimba, és jobban figyelek arra, hogy csökkentsem az állati eredetű termékek fogyasztását.
Ha te is fontolgatod, hogy kipróbálod a vegán életmódot, bátran vágj bele! Már egy hét alatt is rengeteget tanulhatsz, és könnyen lehet, hogy te is meglepő eredményeket tapasztalsz.
Borítókép forrása: Getty Images