Barion Pixel Diétával az aranyér ellen – így szabadulj meg a kínzó fájdalomtól – Coloré

Diétával az aranyér ellen – így szabadulj meg a kínzó fájdalomtól

2025. 01. 02.

Az aranyér a mindennapokat megkeserítő jelenség, ám egy megfelelően összeállított diétával jelentősen csökkenhet a fájdalmunk.

Az aranyér olyan, akár a fogfájás: egy kis helyre korlátozódik, éles fájdalommal jár, és rendkívül nehéz szabadulni tőle. Szerencsére azonban az aranyér esetében mi magunk is gondoskodhatunk a tünetek enyhítéséről, méghozzá a megfelelő diétával! Az aranyér ugyanis, bár fájdalmas lehet, sokkal jobban megkeseríti az életünket, ha a székelés problémát jelent számunkra. Ha azt szeretnénk, hogy gördülékenyebben menjenek a dolgok, elsőként az étkezésünkön kell változtatnunk!

Aranyérdiéta – Ezt (t)edd!

Az aranyérdiéta célja az aranyér megelőzése, hiszen, ha még nem ért utol bennünket a baj, a diétának köszönhetően meg is előzhetjük a kialakulását. Az étrend titka a rost, merthogy a rostban gazdag ételek gondoskodnak arról, hogy a széklet állaga ideális legyen, mert így elkerülhetjük az erőlködést, illetve az aranyér kialakulását.

Amit együnk

Nemcsak a rostban gazdag ételek fontosak az aranyér ellen, hanem a különböző, emésztést könnyítő élelmiszerek is.

Az aranyérdiéta kulcsa a rostokban gazdag étkezés kialakítása
Az aranyérdiéta kulcsa a rostokban gazdag étkezés kialakítása / Kép forrása: apomares / Getty Images

Teljes kiőrlésű gabonafélék: rizs, tészta, kenyér, zab, quinoa fogyasztható, ám csakis teljes kiőrlésű változatban.

Magvak: tökmag, chia mag, lenmag, szezámmag.

Gyümölcsök: dinnye, narancs, kivi, mangó, mandarin és papaya.

Zöldségek: salátafélék, paradicsom, káposztafélék, sütőtök, zellergumó, brokkoli. Érdemes párolva fogyasztani őket, hiszen így az általános egészségünkre is kiemelkedő hatást gyakorolnak.

Diófélék: földimogyoró, dió, mandula és gesztenye.

Természetesen a listában szereplő zöldségeken és gyümölcsökön túl bármit fogyaszthatunk, hiszen minden zöldség- és gyümölcsféle gazdag rostokban, így mindenképpen jót tesznek az emésztésnek. Fontos, hogy minden étkezésnél legyen valamilyen zöldség a tányérban, hiszen nemcsak bél-, hanem immunrendszerünk egészségének is jót teszünk ezáltal.

Amit ne együnk

Ha aranyerünk van, vannak olyan ételek és italok, amelyek fogyasztása nem javasolt.

Koffeintartalmú ételek és italok: kávé, zöld tea, kóla és étcsokoládé.

Magas zsírtartalmú, többszörösen feldolgozott alapanyagokból készített ételek: pizza, fagylalt, hot dog, hamburger, sült krumpli és más gyorséttermi ételek.

Magas zsírtartalmú tejtermékek: 2,8%-nál magasabb zsírtartalmú tej, teljes zsírtartalmú joghurt és különböző sajtfélék.

Alacsony rosttartalmú élelmiszerek: fehér kenyér, tápióka, fehér rizs, fehér tésztafélék.

Magas zsírtartalmú fehérjék: vörös húsok, bárány, marha, kacsa.

Érdemes továbbá kerülni a kávét és az alkoholt is, hiszen dehidratáló hatásuk által az aranyeres tüneteket is súlyosbítják.

A gyümölcsök, a diófélék és a zab egyaránt hozzásegítenek a megfelelő emésztéshez
A gyümölcsök, a diófélék és a zab egyaránt hozzásegítenek a megfelelő emésztéshez / Kép forrása: Arx0nt / Getty Images

Egyéb tippek aranyér ellen

Az étkezésen túl számos lehetőségünk van arra, hogy enyhítsük a kényelmetlen tüneteket.

Igyunk sok folyadékot! A víz és a tea fogyasztása fokozza a bélműködést, így könnyebbé téve az ürítést.

Házi gyógymódok. A rozmaringból készült tea kifejezetten jót tesz az emésztésnek, a kamillás ülőfürdő pedig csökkenti a már kialakult gyulladást.

Lassú és alapos rágás. Aranyér esetén ajánlott alaposan megrágni a falatot, mert ezzel is könnyítjük az emésztést.

Mintaétrend aranyérdiétához

Fontos, hogy a nap során végig gondoskodjunk a magas rosttartalmú ételekről! A reggelt kávé helyett kezdjük frissen facsart gyümölcslével vagy egy meleg teával, majd zabkásával folytassuk a napot, amelyet gyümölcsökkel dobunk fel. Tízórai gyanánt együnk egy marék vegyes diófélét, ebédre pedig fogyasszunk halat, csirke- vagy pulykamellet párolt zöldségekkel. Uzsonnára falatozzunk idénygyümölcsöt, az estét pedig egy forró krémlevessel, vagy egy zöldségekben és salátában gazdag szendviccsel fejezzük be, amelyet teljes kiőrlésű kenyérből készítünk.

Nyitókép forrása: Getty Images

(Szponzorált tartalom)