Barion Pixel Retró aerobik-videók – Erre égett a zsír a 90-es években – Oldal 2 – Coloré

Retró aerobik-videók – Erre égett a zsír a 90-es években

2024. 06. 05.

A kilencvenes években hódítottak az aerobik-videók, és mivel sokszor láttuk őket, egészen biztosan sok ismerős képet és zenét fogsz találni az alábbi gyűjtésünkben.

Ez volt hát a magyar tornák úttörője, de mielőtt a kilencvenes évekbe eveznénk, még mindig kénytelen vagyok megemlékezni egy magyar alkotásról. Amerikában több ismert aerobikoktató volt, olyannyira, hogy még maga Jane Fonda is készített fitneszvideót. Volt azonban egy Sydne Rome nevű színésznő is, akinek gyakorlatait Esztergályos Cecília adta elő, mégpedig hangban. Az instrukciók ugyanis egy füzetben és egy hozzá tartozó bakeliten jelentek meg:

A kiadvány 1983-as, és ha felocsúdunk abból, hogy mi is történik, elismerhetjük, hogy Esztergályos Cecília jó választás volt, hiszen köztudomású, hogy a Balettintézet elvégzése után is figyelt az alakjára, így az ő szájából teljes mértékben hihetőek voltak az instrukciók. Kilégzésnél velünk együtt liheg, és bár előfordulhat, hogy csak állt a mikrofon mögött a felvételek alatt, igencsak hihetően adja elő, hogy velünk tornázik.

Végre valahára elérkeztünk a tényleges kilencvenes évekhez, amikor is a Metal Lady-ből avanzsált Bíró Ica adott ki videót. Már a fitneszvideók előtt is modell-alkattal bírt – nem is meglepő, hiszen csodás alakjából élt. Első videója a kilencvenes évek közepén jelent meg, és úgy ruha, mint stílus tekintetében igencsak hasonlított az amerikai változatokra, mégis határozottan hazai volt, hiszen a magyar bombázó, Bíró Ica volt a főszereplője.

A kilencvenes évek elején, 1992-ben jelent meg Cindy Crawford tornája is, ám Magyarországra jó néhány évvel később jutott el. Cindy az évtized legkeresettebb modellje volt, hiszen szinte mindenhol őt láthattuk viszont, még egy Pepsi reklámban is. A tornája nemcsak a mozdulatokra, hanem az impozáns háttérre is alapozott, így könnyebbé téve a mozgással töltött órákat.

1997-ben megérkezett az új irányzat, és vele együtt Schobert Norbert is, mégpedig Madness című, első videókazettájával, majd egy évre rá az Aerobic Norbival, 1999-ben pedig Norbi Duci Tréning is a boltok polcaira került. Ezután nem volt megállás, de ez már az új évezred története.

Forrás: ITT, ITT és ITT.

Nyitókép forrása: Getty Images