Barion Pixel „Minden éremnek két oldala van” – interjú a Kontraszt zenekarral – Coloré

„Minden éremnek két oldala van” – interjú a Kontraszt zenekarral

2021. 07. 27.

A 2019-ben alakult kéttagú formáció a hazai zeneimádók egyik legnagyobb kedvence lett.

Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb és legkülönlegesebb zenekarának tartják a Kontraszt együttest, akik különleges hangzásvilágukkal és sokatmondó dalszövegeikkel nemcsak a magyar zeneipart, hanem a közönséget is meggyőzték. Ezt pedig jól mutatja, hogy több tehetségkutató és verseny díjait is bezsebelhették már. Interjúnkban az indulásról, a formációról és az álmaikról faggattuk őket!

132089171 251754782950093 3481876137030409468 N
Forrás: facebook.com

Hogyan alakult meg a Kontraszt formáció, és mitől vagytok ti kontrasztosak? 

A nevünk több mindent is kifejez számunkra. Minden esetben valamilyen ellentétet, vagy ellentétek működésével kapcsolatos jelentést hordoz. Egyfelől azt, hogy nem vagyunk egyforma személyiségek, de mégis eredményesen és élvezetesen tudunk együttműködni, másrészről, hogy a dalainkban előszeretettel mutatjuk be egy-egy témának vagy érzésnek a különböző, ellentétes oldalait, nézőpontjait. Közhelyes, de igaz, hogy minden éremnek két oldala van, és mi szeretnénk mindkét oldalra rávilágítani a dalainkkal.

Tavaly megnyertétek az Öröm a zene tehetségkutatót. Klasszikus, tévés tehetségkutatóban nem gondolkoztok?

Természetesen soha ne mondd, hogy soha, de most nem gondolkozunk ilyesmiben. Egyenlőre próbáljuk kihasználni azokat a lehetőségeket, amiket ez a verseny hozott, illetve úgy érezzük, más az utunk, és jelenleg is más feladatunk van: dolgozunk a következő nagylemezünkön, és egyéb terveink is vannak a lemez kiadását követő időszakra.

Ha már Öröm a zene: nektek mi okozza a legnagyobb boldogságot a zenélésben? 

Valószínűleg erre mindig csak pillanatnyilag aktuális, változó választ tudunk adni. Feltöltenek a koncertek, a koncertekre való felkészülés is, valamint a dalszerzésben és a hangszerelésben is szeretjük kiélni a kreatív energiáinkat. Összefoglalva, talán az okozza a legnagyobb örömöt, hogy a zenével ennyit, és ilyen szinten foglalkozhatunk. 

Mennyire nehéz új formációként elindulni? Mi okozza a legtöbb fejtörést? 

A kezdeti nagy löketet általában az új lehetőség iránti lelkesedés adja, amitől egy zenekar megalakul, és az első dalai megszületnek. A fennmaradás, az előrelépés a kezdeti időszakhoz képest viszont sokkal több tudatosságot, tervezést, valamint energia- és időbefektetést igényel. Ma, ha egy zenekar hosszú távon szeretne működni, akkor a zenélés mellett rengeteg feladatot kell ellátnia, amelyek elvégzése sok figyelmet és kitartást követel. Persze mindenkinek más okoz kihívást, de talán a legtöbb induló zenekar, ezekkel a nehézségekkel küzd meg a legnehezebben. 

Korinna, nemrég a Fatal Errorral adtál ki közös dalt, most pedig a saját bandáddal, a Kontraszttal jelent meg egy klip. Inkább a szólókarrier vonz, vagy maradnál a zenekari létnél?

Kori: A Fatal Errortól kaptam egy felkérést, amit örömmel elfogadtam, mert a dal is nagyon megfogott, valamint nagyon jó barátaim a srácok, akikkel nagyszerű volt a közös munka. Bármikor szívesen működöm közre egyéb produkciókban is énekesként, szeretem új stílusokban, más környezetben kipróbálni magam, de a szerelem-projektem természetesen a Kontraszt, ezen a közreműködések nem változtatnak. 

Felmértétek a piacot, hogy milyen zenét szeret a közönség, vagy a saját ízlésetek és megérzésetek után mentetek?

A saját ízlésünk után megyünk, de ez nem azt jelenti, hogy ne hallgatnánk meg külső véleményeket. Másfelől dalszerzéskor nem csak azt a szempontot vesszük figyelembe, hogy egy-egy szövegbeli, vagy zenei megoldás mennyire kifejező, hanem azt is, hogy milyen hatást gyakorol a közönségre. Figyelünk a koncerteken, hogy melyik dal hogyan működik, figyelünk a reakciókra és építkezünk a visszajelzésekből. Figyelünk a közönség igényeire, de alapvetően mindig olyan zenét írunk, amit éppen mi szeretnénk játszani. 

Legújabb dalotok hogy született? Elég mély a témája...

Kori: Igyekszünk mindig valódi témákat választani, olyan dolgokról írni, amik tényleg meghatározóak az ember életében. Az én életemben nagyon fontos szerepet tölt be a nővérem, Moira, akivel nagyon sok mindenen mentem keresztül, sok kalandot és nehézséget éltünk át amíg felnőttünk. A ‘Csendben vigyáz rám’ arról szól, ahogy ő végigvezetett az utamon. Nagyon ritka, és nagyon nagy ajándék az a fajta önzetlen szeretet, ami nem követelőzik, nem hivalkodik. Fontos, hogy mindennél jobban megbecsüljük, ha ilyen van az életünkben. Erre szeretném felhívni mindenkinek a figyelmét a dallal.