Barion Pixel Mi köze a diótörő-figuráknak a karácsonyhoz? – Coloré

Mi köze a diótörő-figuráknak a karácsonyhoz?

2021. 12. 05.

Ezek a katonák a karácsony részei: ahogy jönnek az ünnepek, ők is feltűnnek a boltokban és áruházakban, különböző méretekben, ujjnyitól a kétméteresig. Miért jön el az ő idejük is a karácsonnyal?

Az utóbbi években sokan keresik a diótörőket, mint az ünnepi dekoráció kellékeit. 2015 óta 60 százalékkal emelkedett a figurák vásárlási aránya, aminek akár ahhoz is köze lehet, hogy hódít a vintage-stílus, márpedig a katona tökéletesen idézi a 20. századot.

Honnan ered?

A figurák Németországban a jó szerencse szimbólumai. Régebben – ahogy neve is mutatja – diótörésre szolgált, ám ezt a funkciót teljesen átvette a bábuk dekoratív értéke. Már a 17. században léteztek, és elsősorban ajándékként adták őket, többek közt ezért is váltak népszerűvé karácsony tájékán. A kezdetekben nemcsak ember alakban léteztek, hanem különböző állatok, mint például madarak és kutyák is szolgáltak modellként a diótörők készítésekor.

Kifejezett előnyt élvezett akkor, amikor 1892-ben bemutatták Csajkovszkij utolsó színpadi művét, a Diótörőt, ami alapjául E.T.A. Hoffman, a Diótörő és az Egérkirály című meséje szolgált, ami karácsony estéjével kezdődik.

Világhódító útját a második világháború idején kezdte meg, amikor a Németországban állomásozó amerikai katonák szuvenírként vitték hazájukba a babákat.

Egy átlagos, kézzel készített figura hatvan különböző darabból épül fel. A katonát formázó babát általában élénk színekkel festik ki: gyakori a piros és a zöld, de manapság ismert emberek arcainak mintájára is készítik.

diótörő_karácsony_ünnep_katona
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix