Barion Pixel Már 11 éve nincs köztünk a Republic legendája: Legjobb dalaival emlékezünk Cipőre! – Coloré

Már 11 éve nincs köztünk a Republic legendája: Legjobb dalaival emlékezünk Cipőre!

2024. 03. 11.

2013. március 11-én, éppen 11 évvel ezelőtt hosszú betegség után örökre lehunyta a szemét a Republic zenekar legendás frontembere Bódi László „Cipő”. A 47 éves énekes szívbeteg volt, pacemakerrel élt és szív átültetésre lett volna szüksége, de ő megtagadta a műtétet. A zenész élete utolsó napjait kórházban töltötte, miután 2013. február 15-én hajnalban leállt a szíve, akkor még sikerült ujjá éleszteni, de mélyaltatásban tartották, nem sokkal később kómába esett. Bár sokan bíztak a felépülésében, Cipő többé nem ébredt fel. Bódi László örökre beleírta a nevét a magyar zenei életbe, a Republic zenekarral hatalmas sikereket értek el együtt. Bódi Lászlóra emlékezünk…

651

„Cipő”

Bódi László „Cipő” 1965. május 3-án született Ungváron. Egyéves korában Kisvárdára költözött családjával, ott kezdett zenélni: zongorázni tanult. A gimnáziumban barátaival megalakította a Cipőfűző nevű zenekart, innen a beceneve. Fiatalon sok minden érdekelte, de egyszer látott a tévében egy filmet a Beatles-ről, akkor döntötte el hogy zenész lesz.

Tizennyolc évesen Budapestre költözött, a jazz-konzervatórium előkészítőjére járt és a vasútnál és újságkihordóként is dolgozott. A konzervatóriumot végül nem végezte el, de 1990-ben megalapította a Republic zenekart Tóth Zoltánnal, Boros Csabával, Rece Apó – Bali Imrével és Szilágyi Bigyó Lászlóval. A zenekar első lemeze, az Indul a mandula! 1990-ben jelent meg. Ettől kezdve szinte minden évben kiadtak egy lemezt és folyamatosan koncerteztek. Gyakran felléptek a Beatrice koncertjein, mivel Nagy Feró megkedvelte a zenéjüket. 2010-ben, a zenekar megalakulásának 30. évfordulóján a Republic megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.

Emlékezete

Az énekest a kistarcsai temetőben helyezték örök nyugalomra, 2013. március 22-én, édesapja sírhelyéhez közel. A temetésen beszédet mondott többek között Boros Csaba, a Republic basszusgitárosa; Bródy János dalszerző és előadóművész. Cipőnek két ikerlánya van: Petra és Réka. Cipő halála óta a Republic zenekar alapító tagjai között nézeteltérések adódtak: Tóth Zoltán kivált a zenekarból, társai más közreműködővel folytatták tovább.