Barion Pixel Iskola a határon túl: 11 érdekesség az oktatásról a világ körül – Coloré

Iskola a határon túl: 11 érdekesség az oktatásról a világ körül

2024. 10. 09.

A magyarországi iskolákról és oktatásról van fogalmunk, ám a világ sokszínű, így az iskolák és az oktatás is.

Magyarországon az iskolák és az oktatás mindenki által ismert, hiszen saját tapasztalatainkon túl gyermekeink, szüleink és nagyszüleink élményeit is meghallgathattuk. Épp ahogy a nagyanyáink, gyermekeink is az Egri csillagokat olvassák, és a mai napig az elsősök tanszercsomagjának része a kék, papírból készült, korongokat tartalmazó dobókocka, a színespapír-csomag és a színes pálcikák. Az idő halad, van, ami nem változik, és ez nem csak nálunk van így!

Iskolák és oktatás a határon túl

Angliai magyarként beleláttam az angol oktatásba, mely meglátásom szerint játékosabb és színesebb, mint Magyarországon töltött iskolai emlékeimben él. Tény azonban, hogy sokkalta kevesebbet várnak el a diákoktól: az iskolában, ahol segédtanárként dolgoztam, hatodikban is csupán a szorzótáblát tanulták – érdekes módon az angliai iskolákban nem 10×10 a szorzótábla utolsó száma, hanem 12×12. A hatodikosok is vettek át oklevelet, ha jól ment nekik a szorzótábla, méghozzá az egész iskola előtt. Reggelente a hét több napján volt ugyanis iskolagyűlés, melynek során a tornateremben osztályonként felsorakoztak a gyerekek, majd törökülésben figyelték az igazgató szavait, aki ő maga osztotta ki az adott hét okleveleit és csillagait. Akárcsak a Harry Potter esetében, sok iskolában vannak házak, amelyek pontokat gyűjthetnek, és a teljesítményekért kapott oklevelek is járnak pontokkal, ami a közösbe megy.

Ahány ország, annyi módon működnek az iskolák, ám nemcsak az oktatás módja, hanem maga az épület is többféle, igen különleges is lehet!

11 érdekesség iskolákról

A világ legrégebbi iskolája az angliai Canterburyben található. Krisztus után 597-ben alapították, és a mai napig felkészült és jól felszerelt iskola hírében áll.

Míg a világ legrégibb iskolája Angliában található, addig a legnagyobb Indiában, ahol több mint ezer tanterem várja a naponta mintegy 32 ezer diákot.

A világ legmagasabban található iskolája Tibetben van, mégpedig Phumachangtangban. A helyi iskola 5373 méter tengerszint feletti magasságban van.

Az iskolák és az oktatás országonként különböző, de még a szünetek hossza sem mindenhol ugyanolyan! / Kép forrása: Valerii Apetroaiei / Getty Images
Az iskolák és az oktatás országonként különböző, de még a szünetek hossza sem mindenhol ugyanolyan! / Kép forrása: Valerii Apetroaiei / Getty Images

Bár Finnország általában az élen végez, ha nemzetközi, oktatási kérdéseket vizsgálnak, a gyerekek csupán hétévesen kezdik az iskolát, ami meglehetősen későinek számít, hiszen például Hollandiában és Angliában négyévesen kezdik a gyerekek a felkészítő-osztályt. Mindennek ellenére már a bölcsődében és az óvodában sem csak játszanak a gyerekek a finneknél. Az iskolában a harmadik évig nincsenek osztályzatok, és a tizenkettedik évfolyamig országos tesztekkel sem nyomasztják a diákokat, akik a legjobbként szoktak teljesíteni Európában.

Az iskolaszünet nem mindenhol olyan hosszú, mint nálunk, hiszen Angliában csupán öt hétig tart. Nem mi vagyunk azonban az egyetlenek, akik bőséges nyári szünetet adnak, sőt: Chilében a nyári szünet december közepén kezdődik és egészen március elejéig tart.

A francia gyerekeknek nehezebb dolguk van. Bár egy héten négy napon van tanítás, azon a négy napon igencsak ledolgozzák az ötödik napot! A gyerekek reggel fél kilenctől vannak az iskolában, és délután fél ötkor engedik haza őket, napközben egy nagyjából kétórás ebédszünettel.

Nem meglepő módon, Kínában a legnagyobb az átlagos osztálylétszám, hiszen akár az ötvenet is meghaladhatja egy-egy osztály gyerekeinek száma. Az Egyesült Államokban az átlag huszonhárom, míg Svájcban és Olaszországban húsz alatt van.

Ausztráliában a távoktatás egészen különleges módját választották, hiszen azok a diákok, akik nem tudnak eljutni az iskolába, rádión keresztül hallgatják az adást.

Bár sokáig Európában is külön tanultak a fiúk és a lányok, ma már csak emlékek szólnak erről. Nem ez a helyzet Iránban, ahol egészen az egyetemig külön tanulnak a fiúk és a lányok, sőt, a lányoknak férfi tanára nem is lehet, ahogy a fiúknak sem női.

A japán iskolákban nincs menza, így saját ebédet kell vinniük a gyerekeknek, ráadásul órák után nekik kell kitakarítaniuk a termet.

Japánban a gyerekeknek rendbe kell tenniük a termet, mielőtt hazamennek / Kép forrása: JGalione / Getty Images
Japánban a gyerekeknek rendbe kell tenniük a termet, mielőtt hazamennek / Kép forrása: JGalione / Getty Images

Brazíliában sem menzán esznek a gyerekek, ám ennek inkább tradicionális okai vannak: a brazilok számára rendkívül fontos, hogy a család együtt üljön az ebédlőasztalnál. Emiatt az oktatás reggel hét órakor veszi kezdetét, hogy a diákok hazaérjenek ebédidőre.

Ahány ország, annyi iskola, hol lazább, hol szigorúbb elvárások vannak, de a maga módján minden ország tesz arról, hogy a gyerekek elsajátítsák az alapokat, melyeknek hasznát veszik az életben.

Nyitókép forrása: Getty Images