Barion Pixel Csaknem 30 éve halott színészt támasztott fel a mesterséges intelligencia – Coloré

Csaknem 30 éve halott színészt támasztott fel a mesterséges intelligencia

2023. 12. 05.

A mesterséges intelligencia egyre több mindenhez hozzájárul az életünkben: most épp Jimmy Stewart színészt támasztotta fel.

Az 1997-ben elhunyt hollywoodi színész, James Stewart kelt életre a mesterséges intelligencia segítségével, ugyanis egy hangoskönyveket forgalmazó cég az ő hangját használta fel arra, hogy újabb mesét adhassanak ki. A hangklónozási technológiával készült anyaghoz a színész családja is hozzájárult, méghozzá úgy, hogy az újraélesztett Stewart be is mutatkozik a mese elején:

Hát helló, James Stewart vagyok, de igazából hívhatsz Jimmy-nek.

A mesterséges intelligencia és a holtak feltámasztása

A Calm nevű appon elérhető hanganyag a prémium előfizetők számára lesz elérhető. Kifejezetten ünnepi mesét hallhatunk a mesterséges intelligencia-generálta James Stewart tolmácsolásában.

Az egykori színész egyik lánya úgy fogalmazott, hogy izgatott a projekt miatt, és csodálja a technológiát, aminek révén édesapját az újabb generációk is megismerhetik. A cég vezetője azt mondta, hogy James Stewart megnyugtató hangja az egyik legikonikusabb a filmtörténelemben, és nagyon örülnek annak, hogy olyan célokra használhatják, mint a relaxációs alvás támogatása.

Ahhoz azonban, hogy a hangot újraalkossák, egy szinkronizáló színészt alkalmaztak, aki előadta a megírt szöveget, és utánozta egyikori kollégája beszédstílusát. Ezt javította fel a mesterséges intelligencia. A cég fontosnak tartja azonban kiemelni, hogy elsődleges céljuk az, hogy tisztelettel nyúljanak az ilyen típusú munkákhoz, és fontosnak tarták a szellemi hagyaték ápolását.

Nem James Stewart az első

A mesterséges intelligenciát több esetben is használták már, például a Star Wars-ban, amikor a Mark Hamill által megformált Luke Skywalker szólalt meg A Mandalóri című filmben, vagy amikor Darth Vader jellegzetes hangját ismét James Earl Jones adta. Nem minden még élő színész van ezzel így: Nicolas Cage például rémálomnak tartja a technológiát.

Egy színész olvasta fel a történetet, amit a mesterséges intelligencia James Stewart hangjává alakított / Kép forrása: edwardolive / Getty Images
Egy színész olvasta fel a történetet, amit a mesterséges intelligencia James Stewart hangjává alakított / Kép forrása: edwardolive / Getty Images

A legutóbbi nagy ,,feltámasztása” John Lennon esetében történt, amikor is kikerült a Beatles új dala, amit még Lennon kezdett el írni halála előtt, és az AI segítségével fel tudták oldani a régi kópiát, így most úgy hallhattuk a zenészt énekelni, ahogyan még soha.

Bár nem hivatalosan, de Freddie Mercury hangját is újragenerálta az AI, s így a Queen énekesének hangján az All I Want For Christmas is hallható:

A Variety oldalán meghallgatható a mesterséges James Stewart által mondott mese bevezetője.